Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Νίκο Παντελή η δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες «το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας ήταν από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει». Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό συνοδευτικό έγγραφο με το οποίο η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή αναφέρεται: «Χωρίς να προβούμε σε αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης της χώρας κατά το χρόνο ένταξής της στο πρώτο Μνημόνιο».

Η συγκεκριμένη δικογραφία βρίσκονταν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τις 5 Σεπτεμβρίου. Είχε διαβιβαστεί στον κ. Παντελή μετά τη αποστολή της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη που ερεύνησαν την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε από τους δυο εισαγγελείς προκειμένου εκείνος να την αποστείλει με τη σειρά του στη Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς σημαίνει ότι η έρευνα τους σκόνταψε… πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων τα οποία προέκυψαν από εξέταση των μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι στους οικονομικούς εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα είχε καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης, αλλά και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, κυρία Λούκα Κατσέλη και κ. Γεράσιμος Αρσένης. Μάλιστα επρόκειτο να καταθέσουν ακόμη η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιάννης Ζαννιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου, ωστόσο δεν κατέθεσαν καθώς η δικογραφία έκλεισε και διαβιβάστηκε στον κ. Τέντε.

Οι δηλώσεις Ρουμελιώτη:

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας», είχε αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος είχε αναγνωρίσει ότι η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών που συνέβαλαν στην υφεσιακή περιδίνηση, πλήττοντας δραστικά την εσωτερική ζήτηση.

Αντιπαράθεση

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω δηλώσεων ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ρουμελιώτη και του πρώην πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώτο να ζητά από τον πρώην πρωθυπουργό να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και 3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, ο κ. Ρουμελιώτης είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα. Είχαν προηγηθεί σχόλια συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι τόνιζαν πως ο κ. Ρουμελιώτης έκανε τις δηλώσεις αφού έφυγε από τη θέση του και τοποθετήθηκε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, σε επιχείρηση με την οποία ο κ. Παπανδρέου είχε ανοιχτή κόντρα όσο ήταν πρωθυπουργός. Του καταλόγισαν επίσης ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο ΔΝΤ, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έθεταν ακόμη το ερώτημα γιατί ο κ. Ρουμελιώτης, εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook