Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως σχεδόν ανεξαιρέτως σε όλους τους εθνικούς, ή αύξηση των κονδυλίων -και εάν ναι, ποιων; Οι ηγέτες των «27» χωρών της ΕΕ καλούνται την Πέμπτη και την Παρασκευή να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και αρκετές χώρες -όχι μόνο η Βρετανία- δεν θα διστάσουν να μπλοκάρουν προτάσεις που αισθάνονται ότι παραβλέπουν τις δικές τους προτεραιότητες. Περιορισμένες ελπίδες πάντως για συμφωνία της Βρετανίας βλέπουν οι Financial Times, που θεωρούν ότι η τελευταία συμβιβαστική πρόταση του Ρομπάι δίνει στον Κάμερον προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε θα μπορούσε να παρουσίασει στο Λονδίνο χωρίς έντονες αντιδράσεις.

Οι προθέσεις θα φανούν στις, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις των ηγετών με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι το μεσημέρι της Πέμπτης πριν την έναρξη της Συνόδου. Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο χώρο της Συνόδου στις 20:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις εργασίας στις 21:30.

Οι συναντήσεις εργασίας αλλά και οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν και την Παρασκευή και, όπως σημειώνει το επίσημο πρόγραμμα, «αν χρειαστεί, και το Σάββατο».

H τελευταία πρόταση του Ρομπάι στοχεύει σε συμβιβασμό με τη Βρετανία, προτείνοντας μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 24 δισ. ευρώ (αναλόγως της ανάγνωσης).

Οι διαπραγματεύσεις των θα βασιστούν σε αυτό το προσχέδιο, που προτείνει συνολική μείωση στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισ. ευρώ.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχε αναφέρει πως «στόχος είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία μέσα λειτουργίας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους αναπόφευκτους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να βγει η Ευρώπη από την κρίση».

Έτοιμοι για αντιπαράθεση

Η Κομισιόν θέλει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της, με βασικό επιχείρημα ότι τα κονδύλια αναδιανέμονται μέσα στην ΕΕ (και δεν μένουν στα κοινοτικά όργανα) στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής -η οικονομική συγκυρία μάλιστα προβάλλεται ως επιπλέον επιχείρημα υπέρ της ανάγκης αύξησής της τους.

Οι χώρες της ΕΕ που συνεισφέρουν περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα τους επιστρέφονται -με πρώτη τη Βρετανία, αλλά και τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία- ζητούν να περιοριστεί ο προϋπολογισμός των «27» (η Γερμανία σε σχετικά μικρότερο βαθμό) την στιγμή που σε όλη σχεδόν την ΕΕ υιοθετούνται πολιτικές λιτότητας.

Από την άλλη, η Ισπανία και η Πολωνία έχουν βγει μπροστά στην ομάδα των χωρών που πιέζουν να μην εγκαταλειφθεί η μέχρι τώρα στρατηγική αναπτυξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Η Γαλλία επίσης έχει ήδη απορρίψει σχέδιο που θα μείωνε τις αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνει, με τη γαλλική προεδρία να τονίζει πως «η κοινή αγροτική πολιτική πρέπει να επιμεριστεί με τρόπο που δεν θα γίνονται οι Γάλλοι αγρότες η μεταβλητή προσαρμογής».

Με βέτο απειλούν και μία σειρά χωρών, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Δανία, κάποιες φορές για αντιτιθέμενους λόγους. Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι «27» θέλουν να μειώσει η Κομισιόν τον προϋπολογισμό για τα λειτουργικά έξοδα των Βρυξελλών.

Πόρτα έκτακτης εξόδου, αν δεν διαφανεί συμφωνία, θεωρείται από ορισμένες κυβερνήσεις η αναβολή της απόφασης για τις αρχές του επόμενου χρόνου (ούτως ή άλλως, οι αποφάσεις αφορούν την περίοδο από το 2014 και έπειτα). Ο Ρομπάι πάντως έχει τονίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιλογή.in.gr