Στην κρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ο υπουργός είπε: «Ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση με 11,2 δισ. ευρώ. Τα επιχειρήματα μας είναι επιχειρήματα κοινής λογικής, πιστεύω πειστικά και αγωνιζόμαστε- μαζί με τον πρωθυπουργό φυσικά- για το καλύτερο για τη χώρα.»

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και σε χώρες που επιθυμούν περαιτέρω μείωση του συνολικού προϋπολογισμού για την Ένωση.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο υπολογισμός για τα κονδύλια 2014-2020 έγιναν με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2009 το οποίο ήταν κοντά στα 240 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 οπότε θα ολοκληρωθεί η 4η Προγραμματική Περίοδος το ΑΕΠ της Ελλάδος δεν θα ξεπερνά τα 185 δισ. ευρώ.

Η αποστολή του κ. Σαμαρά δεν θα είναι απλή καθώς όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος έκαστο από τα 27 μέλη της ΕΕ έχει την δική του επείγουσα προτεραιότητα.

Αναλυτές δε εκτιμούν πως μια κατάρρευση στις συνομιλίες για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό μπορεί να ανοίξει βαθύτερα ρήγματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία που συνεισφέρουν τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν σχηματίσει έναν συνασπισμό γνωστό ως οι «Φίλοι των Βέλτιστων Δαπανών», ενώ απέναντί τους στέκονται οι «Φίλοι της Συνοχής», 15 χώρες -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που επιθυμούν να διατηρήσουν αμετάβλητη την ροή των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ.

Η προσοχή πάντως στη Σύνοδο επικεντρώνεται στην επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις δαπάνες σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από το 2014 ως το 2020 για αγροτικές επιδοτήσεις, οδικά έργα και υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, κονδύλι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον σημερινό ΕΣΠΑ, αλλά και στο εάν ο Ντ.Κάμερον, που έχει απειλήσει να θέσει βέτο σε όλα τα ζητήματα, πλην του παγώματος των δαπανών, θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook