Σφοδρή επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση εξαπολύει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel καταλογίζοντας στο Βερολίνο ανυπαρξία στρατηγικής, έλλειψη πραγματικής βούλησης για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και λανθασμένους υπολογισμούς.

«Οδεύοντας προς τις γερμανικές εκλογές του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους», αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Οι αυταπάτες του Βερολίνου εμποδίζουν την στρατηγική για την Ελλάδα».

Το περιοδικό χρεώνει το αδιέξοδο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανφκ Σόιμπλε και του καταλογίζει ότι εμφανίζει το πολιτικό χάος σαν «στρατηγική».

«Ο Β. Σόιμπλε είναι ειδικός στο να παρουσιάζει σαν στρατηγική το πολιτικό χάος. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρωκρίση, κάτι που ενοχλεί σφοδρά του εταίρους της Γερμανίας (…) Στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ γίνεται αντιληπτό ότι έφτασε η ώρα της ειλικρίνειας, ιδίως επειδή η γερμανική κυβέρνηση θέλει επίσης να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση. Το ΔΝΤ ζητάει ανοιχτά μια πραγματική λύση. Και όμως αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα συμβαίνουν τώρα», τονίζει το Spiegel που επιρρίπτει ευθύνες και στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι μαζί με τον Σόιμπλε ψεύδονται προς τον γερμανικό λαό ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Τον Μάϊο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι τα 110 δισ. του πακέτου βοήθειας θα ήσαν αρκετά. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι και το 2ο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό. Και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από 6 μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου το φθινόπωρο, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους (…) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας».

Το περιοδικό εκτιμά, τέλος, ότι εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε εξέλιξη αποτυχίας για τη Γερμανία, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook