Απλοποιούνται πλήρως οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων στον τουριστικό τομέα και μειώνεται η γραφειοκρατία μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο.

Για τα έργα στον τουριστικό τομέα δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή και αξιολόγηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων άλλα θα γίνεται αυτοδίκαιη υπαγωγή στους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους που θα ισχύουν για όλους, και οι ενδιαφερόμενοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση των προβλεπομένων. Οι περιβαλλοντικοί όροι θα χορηγούνται στους ενδιαφερομένους μαζί με την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου ή την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης ή το ειδικό σήμα λειτουργίας ή άλλη σχετική αδεια.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται πλέον καμία μελέτη για το 85% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά στο υπόλοιπο 15% που θα απαιτείται να κάνουν μελέτες, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι από 6 έως 8 μήνες. Σήμερα, ο μέσος όρος έγκρισης μελετών είναι τουλάχιστον οι 20 μήνες, ενώ παρατηρούνται περιπτώσεις όπου αυτό το διάστημα ξεπερνά και τα 5 έτη.

Η ΚΥΑ αφορά τις μονάδες που υπάγονται στην κατηγορία Β του νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή για έργα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις. Δεν αφορά σε σύνθετες τουριστικές μονάδες, σε χιονοδρομικά κέντρα, εγκαταστάσεις γκολφ, spa.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικός στόχος είναι αφενός να μην υπάρξουν εκπτώσεις στο ουσιαστικό κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας και αφετέρου να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να προσεγγίσει η χώρα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απαιτούμενο χρόνο για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σε δήλωση του ο υπουργός Ευ. Λιβιεράτος δήλωσε τα εξής: «Η πλήρης υλοποίηση του νέου Θεσμικού πλαισίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, αποτελεί ένα στοίχημα που κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Συνάμα, ανταποκρινόμαστε στη πρόσκληση των καιρών για τη διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την επιτάχυνση, απλοποίηση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έκδοσης Περιβαλλοντικής Άδειας, με τρόπο όμως που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και τη διασφάλιση της προστασίας του».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook