Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε, πωλήθηκε μία συλλογή από 504 βιβλία, αλλά και ιστορικά ντοκουμέντα, όπως οι χειρόγραφες επιστολές των αρχιστράτηγων του 1821, Γεώργιου Κολοκοτρώνη, αλλά και του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιου Κοραή.

Συγκεκριμένα, η ενότητα των επτά επιστολών υπογεγραμμένων από τον Γεώργιο Καραΐσκάκη, εκ των οποίων η μία είναι προς την Επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα και περιγράφει με λεπτομέρειες τη μάχη της Αράχοβας στις 24 Νοεμβρίου του 1826, πουλήθηκε στο ποσό της αρχικής εκτίμησης των 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, το ακριβότερο κειμήλιο αποδείχθηκε ότι ήταν η \”Βιβλιοθήκη Κοραή\”, που εκτοξεύθηκε στα 18.000 ευρώ και περιλαμβάνει 61 έγγραφα του πρωτεργάτη του Ελληνικού Διαφωτισμού. Σύμφωνα με τον οίκο Π. Βέργος το ποσό που δαπανήθηκε όχι μόνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις (8.000-12.000 ευρώ) αλλά σχεδόν διπλασίασε. Το ίδιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η επιστολή του Καραΐσκάκη προς τη Διοίκηση, με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1826, που πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της τιμής εκκίνησης, ξεπερνώντας τα 4.500 ευρώ.

Οι εκατό περίπου ιδιώτες πλειοδότες που παρευρέθηκαν στην αίθουσα της δημοπρασίας έδειξαν εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για δύο επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το ποσό των 2.000 ευρώ δαπάνησε ο νέος ιδιοκτήτης του χειρόγραφου του αρχιστράτηγου προς τος προκρίτους των Ψαρών με τις υπογραφές 59 πληρεξουσίων της Γ’ Εθνοσυνέλευσης.

Η δεύτερη, που έχει σταλεί στον Αντώνιο Κολοκοτρώνη, κορυφαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 στο Λιμποβίσι – πουλήθηκε εντός των εκτιμήσεων, στα 2.600 ευρώ.

Μία από τις τελευταίες επιστολές που έγραψε ο Καραϊσκάκης καθώς πέντε ημέρες αργότερα θα πέθαινε μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης – ήταν προς τον Άγγλο στρατηγό Ρίτσαρντ Τσερτς που πουλήθηκε για 3.000 ευρώ.

Τέλος, η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Άνγκελο Μαρία Μπντίνι στη Φλωρεντία, γραμμένη στα γαλλικά, άλλαξε χέρια έναντι του ποσού των 2.600 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνεται προσαύξηση 18% που αναλογεί σε φόρους, προμήθεια κ.ά.

Εφημερίδα \”Ελεύθερος Τύπος\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook