Δεν προβλέπεται να υπάρξει απόψε από την Λευκωσία η αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση, η οποία να επιβεβαιώνει ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε στο ΑΜΠΕ έγκυρη πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα γίνει ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και το θέμα που μένει ανοικτό είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα ρυθμιστεί από την έκθεση του οίκου Pimco.

Για την συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε διάφορες επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθησε επικοινωνία με στελέχη της τρόικας. Εξάλλου, όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από την αναχώρηση της τρόικας από την Κύπρο ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

Για αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και η σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, καθώς και η κατάργηση και παγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook