Την ώρα που το κεντροδεξιό κόμμα UMP βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης στη μετα-Σαρκοζί εποχή, ο πρώην πρόεδρος προστέθηκε στη μακρά λίστα των Γάλλων ηγετών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

\"Ο

Ο Νικολά Σαρκοζί κλήθηκε χθες στο Μπορντό να δώσει εξηγήσεις για το πολύκροτο σκάνδαλο Μπετανκούρ που σχετίζεται με την παράνομη χρηματοδότηση του UMP το 2007.

Οπως έγινε γνωστό, μετά την ανάκριση, η οποία είχε διάρκεια 12 ωρών, οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον Σαρκοζί, που πλέον δεν προστατεύεται από την προεδρική ασυλία, υπό καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα», ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε αυτό του απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.

Ο 57χρονος Σαρκοζί κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εκμετάλλευση προσώπου εν αδυναμία και, συγκεκριμένα, της ζάπλουτης κληρονόμου του ομίλου L\’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία πάσχει από άνοια. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Figaro», οι άνθρωποι του στενού κύκλου του πρώην προέδρου εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την έκβαση της έρευνας.

\"Ο

Αυτό που καλείται να εξακριβώσει ο δικαστής Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ είναι εάν τα χρήματα της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, η κατάσταση υγείας της οποίας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από το 2006, διοχετεύθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί με αντάλλαγμα φοροελαφρύνσεις για τον κολοσσό των καλλυντικών.

Ηταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος ανακρίθηκε για το σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να του στερήσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην πολιτική, μια και το 64% των ψηφοφόρων του κόμματός του θέλουν να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2017 (τριπλάσια στήριξη από αυτή που έχουν οι διεκδικητές της αρχηγίας του UMP, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Φρανσουά Κοπέ).

\"Ο

Ο ταμίας

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο τότε ταμίας του UMP για την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, Ερίκ Βερτ, και άλλοι συνεργάτες του Σαρκοζί. Το φως της δημοσιότητας είδε η υπόθεση μόλις τον Ιούλιο του 2010, όταν η λογίστρια της 90χρονης σήμερα Μπετανκούρ δήλωσε στην αστυνομία ότι ο τότε διαχειριστής της περιουσίας της πλούσιας κληρονόμου, Πατρίς ντε Μεστρ, της είχε ζητήσει 150.000 ευρώ σε μετρητά στις αρχές του 2007 λέγοντας ότι προορίζονταν για τον Βερτ.

Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο αστυνομικές δυνάμεις με δικαστικό ένταλμα εισέβαλαν στο σπίτι του Σαρκοζί ενώ απουσίαζε, αναζητώντας τεκμήρια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κατηγορία, ενώ διερευνώνται και 31 «μυστικά ραντεβού» του Σαρκοζί με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου μεταξύ του 2007 και του 2011.

\"Ο

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook