Μόνο για το 8% των αδικημάτων που διαπράττονται στο Μεξικό ασκούνται μηνύσεις, ενώ το 99% από αυτά παραμένουν ατιμώρητα, εκτιμά η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNDH), ένας ανεξάρτητος οργανισμός του μεξικανικού Κράτους, σε έκθεσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Η CNDH αναφέρει σε αυτήν ότι ο πρόεδρός της, Ραούλ Πλασένθια, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της μεξικανικής Γερουσίας την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που βλάπτει σοβαρά το Μεξικό.

«Μόνο για οκτώ από τα 100 αδικήματα που διαπράττονται γίνονται μηνύσεις, και μόνο το 1% των παράνομων πράξεων που καταγράφονται οδηγούν σε μια καταδίκη», τόνισε ο Πλασένθια. Από το 2005, η CNDH έχει καταγράψει 34.385 μηνύσεις εναντίον υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Αυτή διερευνά επί του παρόντος 2.216 περιπτώσεις «εξαναγκαστικών εξαφανίσεων», που αφορούν δηλαδή αγνοούμενα πρόσωπα λόγω της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας του Κράτους. Η CNDH υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων ανθρωποκτονίας σε 46.015 τα τελευταία έξι χρόνια, στα οποία προστίθενται 15.921 αγνώστου ταυτότητας πτώματα, και 1.421 σοροί που έχουν εκταφεί από παράνομους τάφους.

Αν και το 2005 η Επιτροπή κατέγραψε μια μόνο μήνυση για βασανιστήρια, το 2011 ο αριθμός των μηνύσεων για σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ανήλθε σε 2040.

Ο Πρόεδρος της CNDH αναφέρθηκε επίσης στην κρίση του μεξικανικού σωφρονιστικού συστήματος που αριθμεί 239.760 κρατούμενοι σε 418 φυλακές, ομοσπονδιακές ή περιφερειακές.

«Το κράτος δαπανά τεράστιους πόρους για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη σύλληψη των εγκληματιών, αλλά ουσιαστικά εγκαταλείπει το κρατούμενο όταν αυτός μπει στη φυλακή», υπογραμμίζει.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έκθεση αυτή εκπονήθηκε από την CNDH λίγες ημέρες πριν από το τέλος της θητείας, την 1 Δεκεμβρίου, του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν ο οποίος ξεκίνησε, μόλις ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2006, πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος με την υποστήριξη 50.000 στρατιωτικών.

Ο διάδοχός του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των θυμάτων που προκαλούνται από αυτήν την επίθεση.

Η Γερουσία θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο για την κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, από οποίο εξαρτάται η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Προτείνεται μάλιστα οι λειτουργίες του εν λόγω οργανισμού με την αμφιλεγόμενη δράση να τεθούν, πλέον, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook