Προς επίρρωση των όσων ήδη από χθες έχουν γίνει γνωστά για τις τις διαπραγμάτευσεις των δύο πλευρών, νεότερο τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμφωνήσει να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν αυτό υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, υπαναχωρώντας από τον προηγούμενο στόχο του για χρέος 120% το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ένα κενό 10 δισεκατομμυρίων για να κερδίσει την έγκριση του Ταμείου ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«To eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει στα μέτρα που θα μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Επομένως απομένει ένα κενό 5 έως 6 μονάδων του ΑΕΠ να καλυφθεί, περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

«Το συγκεκριμένο νούμερο», αναφέρει άλλη πηγή στο Reuters, «μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο εφόσον όμως συμφωνηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τότε το EFSF και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγραφή μέρους των δανείων τους προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών, οι διεθνείς δανειστές στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το χρέος, εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δις ευρώ, μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση της λήξης των δανείων και επαναγορά χρέους 10 δις ευρώ από την κυβέρνηση.

«Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα. Η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής και επιτείνοντας τις πιέσεις προς τη Γερμανία.

Το ελληνικό ζήτημα δεν βρέθηκε επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά κυριάρχησε στις διμερείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης διεξήχθη σε «πολύ φιλικό κλίμα», ενώ ανοιχτό παραμένει να υπάρξει σήμερα και συνάντηση με την Α. Μέρκελ.

Στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν έχει άγχος για τη δόση αλλά ότι «κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού». Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες. Ο πρωθυπουργός χθες το πρωί είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κ. Λαγκάρντ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook