Λύση στο πολύπαθο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος «Κρήτη 2» στην περιοχή «Κουρούνες» στη Νεάπολη –Λασιθίου, επιχειρεί να δώσει η Περιφέρεια Κρήτης, αν και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της.

Με παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπων κατασκευαστικών εταιριών και εργαζομένων, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που έγινε αποδεκτή προς συζήτηση για την επανεκκίνηση του έργου που έχει «νεκρώσει» για τέσσερα και πλέον χρόνια.

Το σημαντικό αυτό έργο που θα συστεγάσει την Κλειστή Φυλακή Αλικαρνασσού και τις Δικαστικές Φυλακές Νεαπόλεως, δημοπρατήθηκε το 2003 και η σύμβαση με τον πρώτο ανάδοχο υπεγράφη το 2006.

Λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, στο έργο «μπήκαν» στη συνέχεια δύο ακόμα διαφορετικοί ανάδοχοι, αλλά η πρόοδος των εργασιών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη χρονική διάρκεια.

Στην παρούσα φάση το έργο έχει σταματήσει, λόγω κατάληψης των εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αν και δεν έχουμε αρμοδιότητα ως Περιφέρεια Κρήτης, δεν μπορούμε να μην ενδιαφερθούμε από τη στιγμή που πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό έργο που έχει βαλτώσει και όταν υπάρχουν 50 απλήρωτοι εργαζόμενοι σε συνθήκες κρίσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που σήμερα συγκάλεσε μια ακόμα σύσκεψη για την εξεύρεση λύσης- τη δεύτερη μέσα σ’ ένα δεκαήμερο.

Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης Άγγελος Σκαρίμπας, ο εκπρόσωπος της τελευταίας αναδόχου εταιρίας, εκπρόσωποι των απλήρωτων εργαζομένων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Θέμις Κατασκευαστική» Βασίλειος Χανδακάς με τη Διευθύντρια Κατασκευών της εταιρίας, και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, που ως πρώην Δήμαρχος Νεαπόλεως έχει ασχοληθεί εξ αρχής με την πορεία του έργου.

Στη συνάντηση ο κ. Αρναουτάκης πρότεινε η τελευταία ανάδοχος να καταβάλει στους εργαζόμενους των 60% των οφειλών, οι ίδιοι να επαναπροσληφθούν στο έργο και ν’ αποπληρωθούν σταδιακά και να γίνει άμεσα η επανεκκίνησή του.

Τη συμβιβαστική πρόταση του κ. Αρναουτάκη αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, ενώ η πρόταση του Περιφερειάρχη θα συζητηθεί εντός του Δεκεμβρίου στα Διοικητικά Συμβούλια της «Θέμις Κατασκευαστική» και της αναδόχου εταιρίας.

«Πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε θετική εξέλιξη για την πληρωμή των εργαζομένων και το έργο που έχει μείνει στα μπετά να συνεχιστεί απρόσκοπτα» πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Καστρινάκη, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 22 εκατομμύρια ευρώ και συμβασιοποιήθηκε στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται- είπε- για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας, με δυνατότητα «φιλοξενίας» 280 κρατουμένων, η οποία θ’ αυξηθεί στους 440, με τη συμπληρωματική μελέτη, που είναι υπό έγκριση. Η εκτίμηση είναι ότι από την επανεκκίνηση των εργασιών, το σωφρονιστικό κατάστημα θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook