Το Eurogroup θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση ξένοι αξιωματούχου, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μεταδίδουν ότι το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών των ομολόγων.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο να δώσει η ΕΚΤ το 75% των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα.

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους εννέα δισ. ευρώ, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, κ. Tomas Wieser, έχει στη διάθεσή του περιθώριο 48 ωρών, προκειμένου να λύσει τη μαθηματική εξίσωση του “ελλείμματος” των 10 δισ. ευρώ που χωρίζουν το Eurogroup και το ΔΝΤ από μία απάντηση στο αδιέξοδο της “βιωσιμότητας” του ελληνικού χρέους.

Σε αυτά τα 10 δισ. αναφέρθηκε χθες και ο Γ. Στουρνάρας ως «το ποσό που μας χωρίζει από την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος». Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα «θα είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει».

Σε όλες τις συναντήσεις των πολιτικών χθες, καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν σήμερα, ο επικεφαλής του EuroWorking Group επιχειρεί να βρει τον τρόπο να καλυφθεί το “κενό χρηματοδότησης” που θα δώσει το πράσινο φως για να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

«Μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος, κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα, καθώς δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Γκέοργκ Στράιτερ.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα».

Και ανέφερε: «Βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή της ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία, για να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν.


protothema.gr