«Η Κρήτη που φημίζεται για τα εκλεκτά προϊόντα της όπως το λάδι το κρασί και το μέλι μπορεί να κερδίσει την Κορεατική αγορά που αναζητά λόγω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, της, ποιοτικά προϊόντα σε σωστές τιμές για να τα προωθήσει και ίσως να τα κρατήσει για πάντα στις αγορές της.»

Αυτό δήλωσε ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Νότιας Κορέας στην Αθήνα, Kang Tun Yoon κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο την Διοικητική Επιτροπή και την Διεύθυνση του Επιμελητηρίου Χανίων.

Ο κ. Γιουν, τον οποίο συνόδευε ο κ. Γιάννης Κούρπας επενδυτικός σύμβουλος της Πρεσβείας, αναλύοντας το επιχειρηματικό κλίμα αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που εμφανίζει σήμερα η αγορά της Ν. Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι με τις σωστές κινήσεις τα προϊόντα της Κρήτης, – η φήμη των οποίων έχει φτάσει στην χώρα του, – μπουν να την κατακτήσουν με την ποιότητα και τις σωστές τιμές τους.

Η Κορεάτικη αγορά είναι μεγάλη και με προοπτικές, αφού η αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων της δημιουργεί ανοίγματα για την είσοδο τοπικών προϊόντων απ’ όλο τον κόσμο «Οι ποσότητες των Κρητικών προϊόντων που απορροφά σήμερα η Κορέα είναι μικρή είπε ο εμπορικός ακόλουθος, όμως με τις κατάλληλες ενέργειες, οι ποσότητες αυτές μπορούν να αυξηθούν κατακόρυφα.

Ο κ. Γιουν αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, στην θυσία των Ελλήνων στη Κορέα για την ελευθερία των κατοίκων της κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην ένδοξη ιστορία μας την οποία διδάχθηκαν μαζί με την μυθολογία στα σχολεία τους.» Το βιοτικό επίπεδο των Κορεατών σήμερα είναι υψηλό – είπε – αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα στο ΑΕΠ ανέρχεται στα 23.000 δολάρια, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ανερχόταν στα 62 δολάρια ! Η Κορέα συνέχισε είναι η 15η οικονομική δύναμη στο κόσμο, πρώτη στη ναυπήγηση πλοίων και επίσης πρώτη στην παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) για εταιρείες όπως η SAMSUNG, η HUNDAI και η L.G.

Σε 1 δις δολάρια ανέρχονται οι εξαγωγές της Κορέας στην Ελλάδα, οι εξαγωγές της όμως προς την Κορέα δεν ξεπερνούν τα 200 εκ. δολάρια ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουν.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σήμερα με έντονο το ενδιαφέρον της Κορέας για εισαγωγές από την χώρα σας, είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ΟΠΕ για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, ώστε τα Ελληνικά προϊόντα να «ανοίξουν επιτέλους τα φτερά τους» για τις αγορές μας.»

«Η Κορέα ενδιαφέρεται επίσης – κατέληξε ο κ. Γιουν – να επενδύσει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.»

Ο κ. Μαργαρώνης

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης αφού ευχαρίστησε τον κ. Γιουν για τα αισθήματα σεβασμού που τρέφουν οι Κορεάτες για τους Έλληνες, είπε ότι οι συνεργασίες που στηρίζονται στο σεβασμό και τη φιλία πάντα ευδοκιμούν για αυτό είναι και αισιόδοξος για μελλοντικές συνεργασίες. «Σήμερα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρώνης, στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, οι συνεργασίες είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.»

«Η Κρήτη και τα Χανιά ειδικότερα συνέχισε διαθέτουν πολλά και ποιοτικά προϊόντα τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από την Κορεατική αγορά αρκεί να γίνουν οι σωστές ενέργειες για να προωθηθούν και να μείνουν στην αγορά.»

Για το λάδι ανέφερε ότι το 90% της παραγωγής είναι έξτρα παρθένο αφού το ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, ο ήλιος αλλά και οι σύγχρονοι τρόποι καλλιέργειας, επεξεργασίας και συσκευασίας – τυποποίησης και το κάνουν «χρυσάφι» και έτσι επάξια, αφού το συνοδεύουν «περγαμηνές», μπορεί να μπει στην Κορεάτικη αγορά και να μείνει για πάντα.

Μετά το πέρας των επαφών του κ. Γιούν με τον Πρόεδρο, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή του Επιμελητηρίου, ακολούθησε συνάντηση με εξαγωγείς του Νομού Χανίων που αφορούν προϊόντα όπως λάδι, κρασί, τυρί, μέλι, ψάρια, κρέας όπου για άλλη μία φορά ο Κορεάτης εμπορικός ακόλουθος επεσήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για μεγάλο άνοιγμα της αγοράς.

Τέλος ο κ. Γιουν ενημέρωσε για την Διεθνή Έκθεση FOOD INDUSTRY που θα γίνει στη Σεούλ τον Μάιο το 2013, στην οποία εκθέτουν 1.450 ποιοτικοί εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook