Η Εθνική έχει εξασφαλίσει την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Εurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού κεφαλαίου, ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013 και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση θα υλοποιηθεί μέσα σε 2-3 χρόνια, είπε.

Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από τη συγχώνευση αναμένεται υψηλή. Έχουμε υπολογίσει να επιτευχθούν συνέργειες ύψους περίπου 570-630 εκατ. ευρώ προ φόρων σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2015, ενώ στον καινούργιο όμιλο θα αξιοποιηθούν οι διοικητικές ομάδες και των δύο τραπεζών βάσει της προσέγγισης που συνδυάζει τις ικανότητες και των δύο, πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς.

Η νέα τράπεζα θα είναι ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά και θα συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, σημείωσε.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, το συνολικό ενεργητικό της διευρυμένης ΕΤΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ. Το συνδυασμένο εγχώριο μερίδιο αγοράς στα δάνεια είναι της τάξης του 36% και το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ανέρχεται στο 32%, ποσοστά που συμβαδίζουν απόλυτα σε ένα τραπεζικό σύστημα που πλέον απαρτίζεται από τρεις πυλώνες.

Μείωση κεφαλαιακών αναγκών

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση, είπε, ότι εξαιρετικά θετικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο με σκοπό να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Προαπαιτείται, όμως, επισήμανε, η εύρεση σημαντικού ύψους ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Πέραν του αναμενόμενου σταδιακά βελτιούμενου κλίματος για τη χώρα, για την επίτευξη αυτού του απαιτητικού στόχου θα συνδράμει και η ενίσχυση των κινήτρων προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, γεγονός που άλλωστε θα λειτουργήσει θετικά προς το δημόσιο χρέος και το κόστος χρηματοδότησής του, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς, η ανάγκη συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας.

in.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook