«Πριν 10 χρόνια δε θα βρίσκατε ούτε έναν Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την συνέντευξη η σπουδαία Ελληνίδα στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» που προβλήθηκε χθες στο Mega.

Η εκπομπή ξεκίνησε από τον Βύρωνα -τη γειτονιά που μεγάλωσε- και έκλεισε στο διαμέρισμά της, στους Κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, εκεί που ζει πια η 86χρονη «μετανάστρια», όπως η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της.

«Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, στην Ελλάδα είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι το οικονομικό» δηλώνει η σπουδαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

«Καλού ή κακού, το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί. Θα αρχίσει να πάψει η αστυφιλία. Θα γυρίσουμε λίγο στο ύπαιθρο. Θα δούμε ότι το χωραφάκι θα μπορεί να βγάλει όχι μόνο ντομάτες και μαρούλια, αλλά κι άλλα πολλά. Ε, παιδί της κατοχής είμαι κι εγώ, ξέρω πώς έγιναν τα πράγματα. Αλλά το ότι υπάρχει η Χρυσαυγή, το ότι υπάρχει δηλαδή ένα κόμμα μίσους αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό είναι… Δεν μιλώ ιδεολογικά. Μιλώ για πράγματα τα οποία είναι βαρβαρότητες καθημερινές».

Και προσθέτει: «Άλλο να το λες “τι θέλουνε αυτοί εδώ”, “να φύγουνε και να κάνουνε”, κι άλλο να τους αλυσοδένεις και να τους σκοτώνεις, έτσι; Τελείως διαφορετικό. Λοιπόν, αυτό το πράγμα για “μένα είναι η μεγάλη κατάπτωση, αν θέλετε, της ελληνικής κοινωνίας”.

Η κ. Αρβελέρ, μάλιστα, εκφράζει μιλώντας στην εκπομπή την εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι «φασίστες».

Στην ίδια εκπομπή, η σπουδαία Ελληνίδα μιλάει για όλα αυτά που έχει ζήσει, την κατοχή, τον Μάη του \’68, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, τη Σορβόννη, τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ, τον Χέλμουτ Κολ.

Μερικές από τις απόψεις της κ. Αρβελέρ που προκάλεσαν αίσθηση:

Οι διανοούμενοι της Ευρώπης δε θα μας συγχωρέσουν ποτέ, που εξαιτίας μας έγιναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιευρωπαϊστές.

Λέμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στην Σορβόννη για να μάθουν κάτι, πλην των Ελλήνων που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους.

Ο Μάης του \’68 έγινε από τα πλουσιόπαιδα. Γιατί είχανε τα πάντα και δεν είχανε την ευτυχία. Διδάσκεται η ευτυχία; Λέω ναι. \’Οπως διδάσκεται και η αρετή.

Έχει γίνει ακριβώς η μέτρηση του τι θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό θα το πληρώσουν μία φορά.

Έχετε τράτος (καιρό) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, τότε είναι η εκλογή της Μέρκελ.

Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο κι αν πας, θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις.

Λίγα λόγια για την σπουδαία Ελένη Γλυκατζή – Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook