Παρέμβαση σε σχέση με τις πρόσφατες διατάξεις που επιβάλλουν έκτακτη εισφορά στους τζίρους των φωτοβολταϊκών πάρκων πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ζητεί την τροποποίηση της διάταξης για τα μη διασυνδεδεμένα δίκτυα και ταυτόχρονα την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην τοπική αγορά η κυβερνητική στάση, καθώς πρόκειται για διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων αυτών, καθιστώντας τες, ουσιαστικά, μη βιώσιμες. Όπως επισημάνεται, στην Κρήτη απασχολούνται στον κλάδο αυτό περισσότεροι πάνω από 900 ανεξάρτητοι παραγωγοί και 100 κατασκευαστές που ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με την κατασκευή Φ/Β σταθμών και επιβαρύνονται ήδη με υψηλό κόστος παραγωγής, όπως όλα τα μη συνδεδεμένα νησιά.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου εκτιμά ότι η διάταξη θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά και ουσιαστικά δεν θα συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Θέμα: «Αντιδράσεις για τις έκτακτες εισφορές στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τις εντονότατες αντιδράσεις της αγοράς μετά την επιβολή της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Το Επιμελητήριό μας έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, για τις ρυθμίσεις που πέρασαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, με τις οποίες επιβάλλεται η πρωτοφανής έκτακτη εισφορά 25%-30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, και που αποτελούν το δεύτερο σε σειρά χτύπημα στον κλάδο. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι η συνέχεια παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στα φωτοβολταϊκά και οδηγούν τους επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις Τράπεζες και εν τέλει σε πτώχευση. Πρόκειται δε για διπλή φορολόγηση, δεδομένου ότι τα φωτοβολταϊκά επιβαρύνονται με τον νόμιμο φόρο που φτάνει μέχρι και το 40% επί των κερδών, καθιστώντας μη βιώσιμες πολλές επενδύσεις.

2. Στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 2.000 εταιρείες, που συντηρούν έμμεσα ή άμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από 900 ανεξάρτητοι παραγωγοί, και ταυτόχρονα πάνω από 100 κατασκευαστές που ασχολούνται κατ΄ αποκλειστικότητα με την κατασκευή Φ/Β σταθμών, παίρνοντας μια «ανάσα» ζωής από την καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

3. Ειδικά στην Κρήτη και τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς (καύσιμα, συντήρηση, μισθοδοσία, αποσβέσεις, λειτουργικές δαπάνες κλπ) είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τις μεγάλες ταρίφες που ισχύουν στα φωτοβολταϊκά. Επομένως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έχει μειώσει το συνολικό κόστος του ενεργειακού μίγματος στην Κρήτη και δεν το έχει αυξήσει όπως συμβαίνει στο ηπειρωτικό σύστημα. Είναι λοιπόν παράλογο και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα να επιβληθούν αντικίνητρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

4. Κατά την άποψή μας οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις δεν θα βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση, και δεν ικανοποιείται η καθολική ανάγκη είσπραξης εσόδων, αφού είναι αυτονόητο ότι ωθούν τις επιχειρήσεις, στην αποφυγή πληρωμής και στο κλείσιμο.

5. Οι ρυθμίσεις έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις της αγοράς, αφού πολλά έργα με την ίδια ταρίφα υλοποιήθηκαν με σημαντικά διαφορετικό κόστος, και έχουν επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο.

6. Τη στιγμή που βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, και η κυβέρνηση σας διεξάγει ένα αγώνα δρόμου, για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, είναι παράλογη και αιφνιδιαστική η οικονομική αποδυνάμωση ενός (μέχρι σήμερα) υγιούς κλάδου της αγοράς

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η ρύθμιση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ΥΠΕΚΑ θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κλάδου και στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων. Για όλα τα παραπάνω, θεωρούμε σκόπιμο η ηγεσία του Υπουργείου να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα των φωτοβολταϊκών, και να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά, ή να την τροποποιηθεί κατάλληλα για τα μη διασυνδεδεμένα φωτοβολταΐκά πάρκα. Ζητούμε ακόμη την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Μανώλης Αλιφιεράκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook