Άριστα εξοπλισμένοι ήταν οι δύο Γάλλοι αρχαιοκάπηλοι που έσκαβαν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (!) στην Τολοφώνα Φωκίδας, αναζητώντας πολύτιμα αρχαία αντικείμενα με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων. Στην κατοχή τους κατασχέθηκαν δεκάδες ευρήματα, αλλά και ντοσιέ με φωτογραφίες άγνωστων αντικειμένων!

Οι δύο άνδρες ηλικίας 66 και 68 χρόνων συνελήφθησαν κοντά στο ναό της Πολυπόρτου Ευαγγελίστριας του 10ου μ.Χ. αιώνα, στον οποίο είχαν φτάσει με ένα βαν. Μαζί τους, εκτός από τον ανιχνευτή μετάλλων, είχαν και ένα σκαπτικό εργαλείο, αλλά και μια συλλογή νομισμάτων άγνωστης αρχαιολογικής σημασίας, άλλο ένα ντοσιέ με φωτογραφίες αρχαιολογικών αντικειμένων άγνωστης αρχαιολογικής αξίας και ένα ντοσιέ με φωτογραφίες διάφορων αντικειμένων.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του 68χρονου, βρέθηκαν τρεις πήλινες λαβές και 16 θραύσματα αγγείου, 15 μεταλλικές γραφίδες αγγείων, μια μεταλλική μύτη ακοντίου, τέσσερα προσωπεία από τα οποία το ένα πήλινο και τα άλλα τρία μεταλλικά, τρία πήλινα αντικείμενα διαφόρων τύπων, πέντε σιδερένια και άλλα 141 μεταλλικά αντικείμενα διαφόρων τύπων, 414 νομίσματα, ένας σταυρός και τέσσερα μενταγιόν, μια σιδερένια εικόνα Αγίου, 13 εξαρτήματα πόρπης, 14 αντικείμενα διαφόρων τύπων και ένα τμήμα από συσκευή ανίχνευσης μετάλλων με ανταλλακτικό. Στο σπίτι του 66χρονου, βρέθηκαν πέντε πήλινα βαρίδια αργαλειού, έξι πήλινες λαβές, δυο πάτοι, ένα στόμιο και επτά θραύσματα αγγείων και ένα θραύσμα οξυπύθμενου αμφορέα.

Όλα τα ευρήματα θα εξεταστούν για να προσδιορισθεί η αρχαιολογική τους αξία, ενώ οι δυο Γάλλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Με την ίδια κατηγορία συνελήφθη στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας ένας 52χρονος, όταν οι Αστυνομικοί της Ασφαλείας Αγρινίου έκαναν έρευνες στο σπίτι και στο κατάστημά του όπου κατέσχεσαν ένα αγαλματίδιο με γυναικεία μορφή, όστρακα αγγείου, μια κύλικα, ένα λυχνάρι και ένα τμήμα λίθου που τοποθετούνται χρονολογικά στην Ελληνιστική και την Κλασική περίοδο. Ο 52χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, ενώ τα αρχαία αντικείμενα θα αποδοθούν στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook