Νέα σύσκεψη θα έχει το απόγευμα του Σαββάτου (17:30) η ομάδα εργασίας του Eurogroup, στην οποία θα συμμετέχουν και υπουργοί Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις του Euro Working Group (EWG) σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ομάδα εργασίας (EWG) έχει συνεχείς διαβουλεύσεις μετά το επεισοδιακό Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, προκειμένου να βρουν εναλλακτικές λύσεις και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

Είναι εμφανές ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη κινητικότητα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μην υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεδομένη είναι η θέληση όλων να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, αλλά απομένει να γίνει λίγη δουλειά ακόμη, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να κλείσει το κενό στο ελληνικό πρόγραμμα και να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα ξεκινήσει στις 12:00.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, που επικαλείται το Dow Jones Newswires, η πρόταση για επαναγορά ομολόγων τίθεται πλέον, υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης που έχουν σημειώσει οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

«Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, τότε δεν μπορεί να γίνει», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα περίπου το 75% των κερδών που αναμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει τις διαδικασίες για την επαναγορά ομολόγων, ενώ εάν υπάρξει έγκριση από το Eurogroup θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ο περιορισμός του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεων των χρεογράφων, αλλά και η μείωση του χρέους κατά 9 δισ. ευρώ μέσα από την επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα.

Η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων αναμένεται να έχει όφελος 8 δισ. ευρώ περίπου.

Συνεχείς επαφές

Εν τω μεταξύ, συνεχείς επαφές έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τους ομολόγους τους για να δοθεί λύση τη Δευτέρα στο ελληνικό ζήτημα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό Real.

«Ο υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων», είπε ο κ. Κεδίκογλου, σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας, είπε:

«Δεν είναι η Γερμανία, μην το επικεντρώνουμε εκεί. Γιατί θέλω να σας επισημάνω, για παράδειγμα, την τοποθέτηση του κ. Άσμουσεν, χθες, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισότιμα στο τραπέζι με τους εταίρους της και να ζητήσει να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη δόση τόνισε πως «η δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012».

Όπως ανέφερε, «στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί με την εκταμίευση να υπάρξει


in.gr