Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης τη Δευτέρα, αλλά και εμφανώς προβληματισμένος από το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρώπης. Στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Σύνοδος Κορυφής για τους Κοινοτικούς προϋπολογισμούς για την επταετία 2014-2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει, θα έλεγα, μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη.

Για τα κονδύλια που θα πάρει η χώρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπήρξε μείωση στην αφετηρία που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. «Σε ότι αφορά τώρα τα κονδύλια συνοχής, που είναι μέγα ζήτημα, και τα οποία διεκδικεί η Ελλάδα, η αφετηρία όπως ξέρετε ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Ήταν 11,2 δισ. Δηλαδή υπήρχε μια μείωση στην αφετηρία, από όπου ξεκινάμε άνω του 40% από εκείνα τα οποία μπορεί κανείς να συγκρίνει με την τρέχουμε επταετία».

Και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό: «Πρώτον, στο ότι συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής, αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο, ιδιαίτερα οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων. Κυρίως, όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δυστυχώς, με στοιχεία τα οποία υπήρχαν για τα χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009. Άρα, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση. Με εθνικό, δηλαδή, εισόδημα ως κριτήριο του τότε και όχι του σήμερα, μετά την κρίση».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας στα κοινοτικά κονδύλια, έπειτα από τη νέα πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας, που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20%. «Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας, ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη, ο πρόεδρος Ρομπάι κατέθεσε μια πρόταση στην οποία μπορούμε να πάρουμε περισσότερο από 20% παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης και τις αποφάσεις για το χρέος ο κ. Σαμαράς είπε ότι έκανε συνεχείς επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ενώ και ο κ. Στουρνάρας είχε αντίστοιχες επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόοδος σημαντική σε όλα τα μέτωπα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook