Διευκρινίσεις για το θέμα των 200.000 συνταγών που εκτελέσθηκαν τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο, δίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφήνοντας επίσης αιχμές για τον χρόνο της «αποκάλυψης», από την πλευρά του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, καθώς τη Δευτέρα ξεκινά η 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών και η επ\’ αόριστον διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

«Όλως τυχαίως ανακαλύπτονται \’κομπίνες\’ λίγο πριν από τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρει ο ΠΦΣ και προσθέτει ότι όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι η «υποτιθέμενη κομπίνα είναι άνευ αντικειμένου».

Πρόκειται, σημειώνει, για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου εν όψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το νόμο, ο ασφαλισμένος δικαιούται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακά του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρίζει τη συνταγή. Έτσι, συνεχίζει, ο ΠΦΣ, τις ημέρες εκείνες, λόγω της επερχόμενης κινητοποίησης, ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές.

Παράλληλα είχε «ανοίξει» και το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ) για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

«Παραμένει αταλάντευτη και διακηρυγμένη θέση μας ότι όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook