Αρχαιολόγοι από την Ιταλία ανακάλυψαν στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν τάφους ηλικίας 3.000 ετών! Από την παρατήρηση των τάφων προκύπτει ότι στην περιοχή αυτή –που πριν από μερικά χρόνια ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν- γίνονταν πολύπλοκες τελετές ταφής.

Η ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε τις ανασκαφές στη δεκαετία του \’50 στο Ούντεγκραμ του Σουάτ, μια περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν που ονομάζεται επίσης «Ελβετία του Πακιστάν», λόγω των καταπράσινων κοιλάδων της που κρύβουν επίσης θησαυρούς ενός βουδιστικού παρελθόντος.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξη μιας προβουδιστικής νεκρόπολης στο Ούντεγκραμ, αλλά ανακάλυψαν πρόσφατα ένα άγνωστο ακόμη κομμάτι της αρχαίας ιστορίας της περιοχής με την ανασκαφή περίπου 30 τάφων, που είναι συγκεντρωμένοι και επικαλύπτονται εν μέρει μεταξύ τους, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής στο Πακιστάν, Λούκα Μαρία Ολιβιέρι.

«Το νεκροταφείο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε κάπου ανάμεσα στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας της ίδιας εποχής», πρόσθεσε.

«Οι τάφοι αυτοί μας λένε πάρα πολλά για αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς που είχαν πολύπλοκες νεκρικές τελετές, που περιλάμβαναν μια πρώτη αποσύνθεση (του σώματος) σε έναν ανοιχτό τάφο, μετά από την οποία τα οστά εν μέρει καίγονταν, ο τάφος ξανάκλεινε και κατασκευαζόταν ένα μικτό ανάχωμα που τον κάλυπτε», υπογράμμισε ο Ολιβιέρι.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη όπλων, αλλά θραύσματα σιδήρου τα οποία μπορεί να είναι από τα παλαιότερα ίχνη αυτού του μετάλλου στην ινδική υποήπειρο, υπογράμμισε ο Ολιβιέρι.

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν επίσης να ανοίξουν μια μεγάλη τάφρο στην γειτονική περιοχή της Μπαρικότ, σημερινή ονομασία της αρχαίας πόλης της Μπαζίρα, που ελεγχόταν από τον Μέγα Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ., για την προστασία του χώρου αυτού.

Από το τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και έως τον έκτο αιώνα μ.Χ. στο βορειοδυτικό Πακιστάν και στο ανατολικό Αφγανιστάν άνθισε ο πολιτισμός Γκαντάρα γνωστός για τη συμβολή του στον Βουδισμό.

Η περιοχή που είναι γεμάτη από βουδιστικές τοποθεσίες, που επισκέπτονται λίγο οι ξένοι τουρίστες, είχε γίνει στόχος των Ταλιμπάν που είναι εχθρικοί προς την κληρονομιά αυτής της θρησκείας. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της Σαβάτ μεταξύ 2007 και 2009, πριν εκδιωχθούν από την περιοχή από μια επίθεση του πακιστανικού στρατού.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook