Να μείνουν πίσω οι μνήμες από την πυρκαγιά που κατέστρεψε 140.000 στρέμματα πολύτιμης δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης στη Χίο και να αναγεννηθεί ξανά το νησί, είναι το κεντρικό μήνυμα του αφιερώματος, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στον κοινωφελή οργανισμό «Ιωνικό Κέντρο Σπουδών» στην Αθήνα.

«Θελήσαμε να βγάλουμε λίγη \”στάχτη\” από τα μάτια του κόσμου και να τους πούμε: κοιτάξτε καλύτερα. Πρόκειται για τη Χίο που μπορεί να έχει υποστεί όλη αυτήν την καταστροφή, αλλά δεν παύει να είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια ιστορία, υπέροχα χωριά και μοναδικά μνημεία. Σκοπός μας δεν είναι να φέρουμε τουρισμό στη Χίο – αν και το καλωσορίζουμε στην προκειμένη περίπτωση – αλλά να αναδείξουμε ξανά το νησί που συνεχίζει σαν ζωντανός οργανισμός να υπάρχει με τους μοναδικούς ανθρώπους και τον σπουδαίο πολιτισμό του», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής του οργανισμού Ισίδωρος Κιολέογλου.

Το πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται στο «Αφιέρωμα στη Χίο» και το οποίο θα συνεχιστεί ως τις 25 Νοεμβρίου, είναι γεμάτο «αρώματα» από το νησί: εκθέσεις Χιωτών καλλιτεχνών, όπως του χαράκτη Νίκου Γιαλούρη και των ζωγράφων Γιώργη Ζυμαράκη και Νικόλα Χατζή, διαλέξεις για την αρχαία και τη νεότερη Χίο, αλλά και της Χίου της θάλασσας και της διασποράς, καθώς και για τη «θαυματουργή» μαστίχα με τις εκπληκτικές φαρμακευτικές της ιδιότητες, μουσικές του Παντελή Θαλασσινού, ποιητικές βραδιές αφιερωμένες σε ντόπιους δημιουργούς, προβολή ταινιών του Δήμου Αβδελιώδη και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα στο νησί, παρουσιάσεις χιώτικων γεύσεων, μαθήματα παραδοσιακών χορών σε παιδιά, γιορτινό παζάρι με χιώτικα γλυκά, ποτά και αντικείμενα τέχνης.

«Στην αρχή σκεφτήκαμε ένα τριήμερο αφιέρωμα. Η Χίος όμως ήταν \”ανοικονόμητη\” και το ενδιαφέρον τόσο μεγάλο, που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ευρύτερο. Ακόμα και εγώ ο ίδιος, που ξέρω τη Χίο καλά, ανακάλυψα πολλά καινούργια πράγματα αυτές τις μέρες για το πανέμορφο νησί, το οποίο εκτός από τη φύση και την αρχιτεκτονική του, έχει και ένα εκπληκτικό πνευματικό υπόβαθρο», τονίζει ο κ. Κιολέογλου. Αναφέρει ενδεικτικά – εκτός από τον Όμηρο, στην αρχαιότητα – τους Αδαμάντιο Κοραή, Γιάννη Ψυχάρη, Γιώργο Θεοτοκά, τον σύγχρονο Σταμάτη Kριμιζή, καθώς και πολλούς άλλους Χιώτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Ελλάδας, όπως ο Συγγρός, ο Βαρβάκης, οι αδελφοί Ράλλη, ο Μαυροκορδάτος, ο Μπενάκης, ο Χωρέμης, ο Μάξιμος, ο Σκυλίτσης, οι πιο σύγχρονοι ευεργέτες Πατέρας, Χατζηπατέρας, ο Λύρας και πολλοί άλλοι.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook