Με 1,4 εκατ. Μεγαβάτ ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα να βρίσκονται υπό κατασκευή παγκοσμίως και την αμφισβήτηση στα σχέδια της (πρωτοπόρου) Γερμανίας για τις ΑΠΕ, πολλοί κάνουν λόγο για δυναμική επάνοδο των ορυκτών καυσίμων στο διεθνές ενεργειακό σκηνικό.

Οι μονάδες άνθρακα ισχύος 1,4 εκατ. Μεγαβάτ κατασκευάζονται με συμμετοχή 483 ενεργειακών εταιρειών σε 59 διαφορετικές χώρες και με το 76% εξ αυτών να εγκαθίστανται σε Ινδία και Κίνα.

Δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια ως μία πολύ ακριβή υπόθεση, ακόμα και ως τεχνικά ανέφικτη.

Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες απέστειλαν επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Nature τον Οκτώβριο, με την οποία ζητούν διεθνές μορατόριουμ στην κατασκευή υποδομών ορυκτών καυσίμων.

Οι Κηθ Μπάρναμ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Λονδίνου, Κάσπαρ Κνορ του Ιδρύματος Fraunhofer για την Αιολική Ενέργεια και Τεχνολογίας Ενεργειακών Συστημάτων της Γερμανίας και Μάσιμο Μάζερ του εργαστηρίου CNR-IMEM που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας υποστήριξαν πως οι υποδομές ηλιακής ενέργειας σε ένα θεωρητικό ενεργειακό μείγμα που θα αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ΑΠΕ μπορούν να εγκατασταθούν ως το 2020 με τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες, περιορισμένη αποθήκευση ενέργειας και εγγυημένες τιμές όχι μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία.

Οι επιστήμονες αμφισβητούν ακόμα την άποψη που υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Γερμανία κόστισε ακριβά, με το επιχείρημα ότι μείωσαν το κόστος των τιμών ενέργειας σε ώρες/περιόδους αιχμής.

Πέραν των όσων υποστηρίζουν οι τρεις επιστήμονες, η πραγματικότητα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα τιμολογούνται πολύ χαμηλά σε σύγκριση με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook