Όσο πλησιάζει η Δευτέρα, εντείνονται οι φόβοι ότι το Eurοgroup δεν θα καταφέρει να φτάσει τελικά σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προκειμένου να αποφευχθεί νέο κάζο, που θα φέρει αναταραχή στις αγορές, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο χαρακτήρας της τηλεδιάσκεψης θα είναι προπαρασκευαστικός, με στόχο να λυθούν ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, φουντώνουν οι φήμες που φέρουν ότι το ΔΝΤ, θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα συμφωνήσει να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα δήλωσε ότι \”μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας\”, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει.


Πυρετός διαβουλεύσεων

Συνεχείς επαφές έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τους ομολόγους τους για να δοθεί λύση τη Δευτέρα στο ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό real.

\”Ο υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων\”, είπε ο κ. Κεδίκογλου σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας, είπε: \”δεν είναι η Γερμανία, μην το επικεντρώνουμε εκεί. Γιατί θέλω να σας επισημάνω, για παράδειγμα, την τοποθέτηση του κ. \’Ασμουσεν, χθες, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισότιμα στο τραπέζι με τους εταίρους της και να ζητήσει να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει\”.

Σε ότι αφορά τη δόση τόνισε πως η δόση δεν τεμαχίζεται και ξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook