Πολλές χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο της Ρώμης για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία που περιλαμβάνουν.

Ο διορισμένος πριν από ένα χρόνο, όταν η Ιταλία κινδύνευσε να βυθιστεί σε κρίση χρέους, Μάριο Μόντι, έχει επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές στα δημόσια έξοδα σε μία εποχή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης.

Πολλές άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν αργότερα σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα περιλαμβανομένης μίας από ακροδεξιά οργάνωση που αντιτίθεται στην κυβέρνηση Μόντι και μίας αντι-φασιστικής πορείας.

Η αστυνομία έχει ορίσει διαφορετικές ώρες πραγματοποίησής τους σε διαφορετικά σημεία της πόλης προς αποφυγήν επεισοδίων ανάλογων με εκείνα που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στις 14 Νοεμβρίου για τα οποία η αστυνομία κατηγορήθηκε για χρήση βίας.

Με το ποσοστό ανεργίας στους νέους να βρίσκεται περίπου στο 35%–τρεις φορές και πλέον μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου–και τα μέτρα λιτότητας του Μόντι να πλήττουν τον χώρο της παιδείας, οι μαθητές και οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Μόντι υπερασπίζεται το πρόγραμμά του λέγοντας ότι θεωρεί πως η κυβέρνησή του των τεχνοκρατών θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που βοήθησε τη χώρα να εξέλθει από την βαθιά οικονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook