Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιεί το απόγευμα του Σαββάτου το Euroworking Group, σε τεχνικό επίπεδο και με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου καθώς και οι δυνατότητες προσέγγισης για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις στην Ευρωζώνη εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) τη Δευτέρα.

Ο Ανώνης Σαμαράς, εμφανίζεται – αν και τηρεί χαμηλούς τόνους – συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λύση, έστω την ύστατη στιγμή και μια σημαντική ένδειξη για τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται για το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να δώσει η έκτακτη συνεδρίαση των υπηρεσιακών παραγόντων του Euroworking Group.

Το αρνητικό σημείο, στο οποίο στέκονται και αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μία οριστική λύση σε σχέση με την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου. Μάλιστα προτίμησε να παραμείνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, ποροκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του, έστω και τηλεφωνικά.

Ιδιαίτερα σημαντική, ήταν σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει «κατανόηση» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο Eurogroup.

Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε».

Η κυβέρνηση εκτιμά, με βάση τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ότι τη Δευτέρα θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Τα τρία σενάρια

Εν αναμονή του Eurogroup, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία σενάρια:

Εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και καταβολή των υπόλοιπων 13 δισ. εντός του Ιανουαρίου. Είναι το θετικό σενάριο που κρατά εντός χρονοδιαγράμματος τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Καταβολή των 31,5 δισ. σε δόσεις και αόριστο χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο ποσό. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, κυρίως λόγω της γερμανικής εμμονής σε μια αυστηρή επιτήρηση.
Νέα αναβολή στις αποφάσεις. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ακινητοποιεί και αποσυντονίζει την κυβέρνηση, ενώ δημιουργεί κινδύνους για κοινωνικές εκρήξεις.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μιλάνε για δέκα δισ. ευρώ που μας χωρίζουν από την απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λένε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Μένει να αποδειχτούν τα παραπάνω το απόγευμα στην διευρυμένη έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook