Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το ελληνικό ζήτημα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup τη Δευτέρα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση αποφεύγει να τα ποντάρει όλα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά τη σαφή βελτίωση των προϋποθέσεων. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν μέχρι την ύστατη ώρα, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς θα είχε και χθες, από τις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε, κύκλο τηλεφωνικών επαφών και με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Δευτέρα θα περάσει άκαρπη» σημείωνε υπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «για κάθε ενδεχόμενο».

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειπαν να σημειώσουν τη δυσμενή οικονομική συγκυρία κατά την οποία αναζητείται η συνολική διευθέτηση της ελληνικής περίπτωσης. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, λεφτά περισσευούμενα δεν υπάρχουν, εκφράζονται φόβοι για τις ανάγκες που θα προκύψουν για την Ισπανία και την Ιταλία και όλοι θέλουν να κρατήσουν χρήματα μήπως και τα χρειαστούν.

Η ελληνική κυβέρνηση «από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής, εισπράττει ήττες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είναι ο μόνος που δεν θέτει όρους, δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί αδυνατώντας να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, με καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων, χωρίς αναβολή ή τμηματική καταβολή, ώστε να υπάρξει αναστροφή της σημερινής κρίσιμης οικονομικής κατάστασης, χαρακτηρίζει ως αναγκαίο όρο η Δημοκρατική Αριστέρα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος και αυτό το λάθος το συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι χώρες-μέλη και η κοινή γνώμη στην Ευρώπη: Κάνουμε διάκριση μεταξύ χωρών που συνεισφέρουν και αποδεκτών. Εγώ υποστηρίζω ρητά και κατηγορηματικά ότι όλες οι 27 χώρες της ΕΕ είναι αποδέκτες. Όλοι ωφελούμεθα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η τεχνητή διάκριση δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του 21ου αιώνα» δήλωσε στην DW ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Μέχρι τώρα η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για την Ελλάδα ούτε ένα σεντ, παρά έχει αναλάβει μόνο εγγυήσεις δανείων», τονίζει σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ.

Έτος που θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι το 2014 δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook