Περίπου 30 νεαροί Αλβανόφωνοι, κρατώντας αλβανικές σημαίες, επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε σλαβόφωνους νεαρούς, «Τσέντο» ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, μία ομάδα αλβανόφωνων στο δήμο «Τσάιρ» των Σκοπίων, στον οποίο οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, κατέβασε σημαία της ΠΓΔΜ που ήταν τοποθετημένη σε κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψε.

Τα επεισόδια αποτελούν συνέχεια αυτών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαίας που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου.

Ακόμη, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί αλβανόφωνοι, κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν.

Το γεγονός καταδικάστηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο, ακόμη, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας Άρμπεν Τσέκου.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς, έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και εκείνος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Οι αλβανόφωνοι στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook