Υπό το άγρυπνο «μάτι» της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού θα βρίσκεται σύντομα η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, που θα καταγράφει ποια υπουργεία εμπλέκονται στην εκτέλεση αποφάσεων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, το μοντέλο που θα υιοθετηθεί είναι το γαλλικό. Έτσι, την αρμοδιότητα του ελέγχου θα αναλάβει μια γενική γραμματεία πρωθυπουργού, στο πρότυπο της γγ Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της γγ Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γαλίας.
Το κρίσιμο ζήτημα, πάντως, είναι το εάν οι αξιωματούχοι των εκάστοτε υπουργείων θα «υπακούουν» στις παρεμβάσεις της γενικής γραμματείας για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο ο νέος μηχανισμός θα αποδειχθεί όσο αποτελεσματικός η κυβέρνηση θέλει να είναι, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα μηχανισμού, αλλά νοοτροπίας.


in.gr