Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί, σε μία ψηφοφορία – δοκιμασία για την ενότητα της Ισπανίας, καθώς η εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανό να οδηγήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονιας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν τα τοπικά κόμματα, είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς. Αμφότεροι οι πολιτικοί σχηματισμοί πάντως, έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Πιθανή θεωρείται η επανεκλογή του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας, καθώς το κόμμα που τον υποστηρίζει, προβλέπεται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στη περιφερειακή συνέλευση, ή Βουλή όπως την αποκαλούν οι Καταλανοί, καταλαμβάνοντας περίπου 62 έως 64 έδρες, σε σύνολο 135 εδρών. Ο Μας έχει υποσχεθεί τη διοργάνωση δημοψηφίσματος μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Στην Καταλονία η απογοήτευση εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, τροφοδότησε εσχάτως την αυτονομιστική αναζωπύρωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά, ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους επιθυμούν την απόσχιση από την Ισπανία.

Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία της Καταλονίας θα ήταν πιο ευημερούσα ως ανεξάρτητη πηγή εσόδων και διαμαρτύρονται για τα υψηλά ποσά φόρων που πάνε υπέρ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Μία ισχυρή εντολή των Καταλανών υπέρ του απερχόμενου προέδρου Μας και των άλλων ηγετών προς τα αριστερά, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, εκτιμάται πως θα ήταν σαφές μήνυμα υπονόμευσης της αποστολής του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να πείσει τους επενδυτές για τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας. Το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι αγωνίζεται να έρθει δεύτερο στις εκλογές με τις εκτιμήσεις να του δίνουν 17 έδρες.

nocomments.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook