Οι Ιάπωνες διασώστες χρησιμοποιούν πλέον γλυκό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 της πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα, καθώς το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα επιτάχυνε τη διάβρωση και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές Αρχές ότι γλυκό νερό χρησιμοποιείται αντί του θαλασσινού νερού για την ψύξη του πυρήνα των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 στη μονάδα της Φουκουσίμα» διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας, που εδρεύει στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ δικαιολογεί την αλλαγή αυτή, κυρίως λόγω της διάβρωσης που δημιουργείται επί των στοιχείων της μονάδας από το θαλασσινό νερό.

Δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη μονάδα αυτή στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, τα ειδικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να αποτρέψουν ένα μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα.

Σημαντικά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στη θάλασσα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας ή περισσότεροι αντιδραστήρες έχουν χάσει τη στεγανότητά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook