Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΕΤΑ για συνομιλίες, ζητώντας τον άνευ όρων αφοπλισμό της. Η ένοπλη οργάνωση πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου για τη μετακίνηση των κρατούμενων μελών της στη Χώρα των Βάσκων με αντάλλαγμα τον πλήρη αφοπλισμό της.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση ανέφερε ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ισπανία και τη Γαλλία για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και την παράδοση του οπλοστασίου της.

«Η μοναδική ανακοίνωση που αναμένουμε και απαιτούμε είναι ο άνευ όρων αφοπλισμός της. Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαπραγματευτεί και δεν θα διαπραγματευτούμε με μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ.

Πριν από ένα χρόνο η ΕΤΑ ανακοίνωσε το τέλος της ένοπλης δράσης της που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω της περισσότερους από 800 νεκρούς. Ωστόσο δεν τερμάτισε πλήρως τις επιχειρήσεις της ούτε παρέδωσε το οπλοστάσιό της. Στο παρελθόν η οργάνωση έχει παραβιάσει κι άλλες εκεχειρίες.

Η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί από τους ηγέτες της έχουν συλληφθεί και μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της έχει κατασχεθεί.

Εκατοντάδες μέλη της κρατούνται σε ισπανικές φυλακές και για αυτό επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με στόχο τη μεταφορά τους στη Χώρα των Βάσκων.

naftemporiki.gr