Τα 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου γιόρτασαν την Κυριακή οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού στο Γοργοπόταμο.

Φέτος για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε επίσημα ο εορτασμός δεν υπήρξε εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Αντίθετα εκπροσωπήθηκαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, της Βουλής και των κομμάτων.

Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού της Λαμίας.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων συνέδεσαν την προσπάθεια του λαού εκείνη την περίοδο από το 1941 έως το 1944 με τις σημερινές συνθήκες και την ενότητα «που είναι αναγκαία» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής της Αντίστασης) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου με κορυφαίο την συνεργασία των ανταρτικών ομάδων στο Γοργοπόταμο υπογράμμισε πως «όλα αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να πορευτούμε για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι «τιμούμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως μια κορυφαία πράξη ηρωισμού, ενότητας και αντίστασης, ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για ελευθερία.

» Η φετινή επέτειος βρίσκει την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου η μνημονιακή συγκυβέρνηση κατεδαφίζει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Αυτό καθιστά τους αγώνες μας για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση πιο επίκαιρους από ποτέ. Η νικηφόρα τους έκβαση θα εξαρτηθεί για μια ακόμη φορά από την ενότητα και την αποφασιστικότητα του λαού».

Στις εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο που οργάνωσαν από κοινού ο δήμος της Λαμίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ακόμη παρούσες αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων από όλη τη χώρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook