Στάση αναμονής τηρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να λάβει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με διάφορους ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη στάση των χωρών τους.

Κύκλοι της Ιπποκράτους εξέφραζαν την ελπίδα να υπάρξει οριστική λύση και απόφαση για εκταμίευση της δόσης και επεσήμαναν ότι σε αυτήν την τελευταία -αν όλα πάνε καλά- φάση της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίοι προσεχτικοί χειρισμοί ώστε να ελέγχονται η αποτελεσματικότητα και κυρίως οι επιπτώσεις κάθε παρέμβασης που συμφωνείται μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Υπάρχουν για παράδειγμα -επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι- παρεμβάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως την προσδοκώμενη αύξηση των επιπέδων ρευστότητας που είναι καθοριστικά για την υπέρβαση της ύφεσης και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Προς τούτο, η Ιπποκράτους προτείνει να αξιοποιηθεί πλήρως η εμπειρία των διεθνών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας στο αντίστοιχο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη που προσέφεραν στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί και νομικοί της σύμβουλοι, λόγω της μεγάλης τους εμπειρίας σε αντίστοιχα θέματα.

Στη ΔΗΜΑΡ, από την άλλη πλευρά, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης-γίγας «χωρίς αναβολή ή τμηματική καταβολή», όπως τονίζουν, ώστε να υπάρξει αναστροφή της σημερινής κρίσιμης οικονομικής κατάστασης.

Ταυτόχρονα, η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι είναι απαραίτητο ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η επίτευξη μηδενισμού του ελλείμματος να στηριχθεί στην προώθηση της ανάπτυξης και όχι σε περικοπές για τον κόσμο της εργασίας.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ «χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση» πλαίσιο για δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους που να πείθει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook