Μετά από ένα τριήμερο πυρετωδών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται “συγκρατημένα αισιόδοξη” για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Πέραν της “συγκρατημένης αισιοδοξίας” η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της καθώς θεωρεί ότι οι συζητήσεις είναι σε λεπτό σημείο και δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ενώ θεωρεί ότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμη ο “κίνδυνος ατυχήματος” με νέα καθυστέρηση. Τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου πάντως είναι διχασμένα απηχώντας διαφορετικά κέντρα, ορισμένα λένε ότι η εκταμίευση του ελληνικού δανείου θα αποφασιστεί σήμερα ενώ άλλα εκτιμούν ότι η απόφαση θα αναβληθεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από το αν βρέθηκε συμβιβασμός στην διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου γύρω από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ αφού δέχθηκε να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο στο 124% του ΑΕΠ το 2020 ζητά από τους ευρωπαίους να επωμισθούν το επιπλέον κόστος που θα έχει η μείωση του δημόσιου χρέους συνολικά κατά 44 δις ευρώ, σημείο στο οποίος διαφωνεί η Γερμανία.

Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει να εννοηθεί ότι στις διαβουλεύσεις του με τους ευρωπαίους αρμοδίους προτείνουν και τεχνικές λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του συνολικού δημοσίου χρέους χωρίς να γίνει επισήμως νέο κούρεμα που θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό των κρατών της ΕΕ. Αποκλείει να πάνε τα πράγματα σε περιορισμένη εκταμίευση μικρών ποσών και επιμένει ότι η πρώτη δόση θα είναι τα 31,5 δις και θα ακολουθήσουν άλλες δύο των 5 και των 8 δις για να συμπληρωθούν τα 44 δις. Πάντως σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν το ενδεχόμενο το κενό των 10 δις ευρώ που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας να προκύψει από επιπλέον μέτρα στο εσωτερικό της χώρας που θα συνοδευθεί και από νέο μνημόνιο για το 2015-2016. Παρά τις αρνήσεις όμως το θέμα είναι στο τραπέζι αφού όλοι συμφωνούν ότι η εκταμίευση των δόσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί δεν συνιστά μόνιμη και οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Το θέμα συναρτάται με την γενικότερη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την διαχείριση όχι μόνο του ελληνικού προβλήματος αλλά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Οι αμερικανοί που τελείωσαν με τις δικές τους εκλογές πιέζουν τώρα την Γερμανία να αναλάβει το κόστος της διάσωσης της ευρωζώνης κάτι που το Βερολίνο αρνείται και προβάλλει ως πρόσχημα τις εκλογές τους τον επόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα εξαντλείται σε ημίμετρα που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενώ επιβάλλει τους δικούς της όρους μέσω των μνημονίων στις χώρες της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση αφού ευθυγραμμίστηκε με το Βερολίνο για να εισπράξει απογοήτευση από την συμπεριφορά Σόιμπλε-Μέρκελ άρχισε να κάνει ανοίγματα στις ΗΠΑ με τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού εκτός από την κ. Κριστίν Λαγκάρντ και στον υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι για το σημερινό Eurogroup θα υπάρξει σε παρασκηνιακό επίπεδο παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και ενδεχομένως και του προέδρου Ομπάμα.

Εσωτερικές επιπλοκές

Από την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση πάγωσε τον χρόνο εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και μεταθέτοντας τις εσωτερικές εξελίξεις για μετά το σημερινό Eurogroup. Προσπαθεί έτσι να μειώσει και την κριτική για την “αποτυχία του στρατηγικού της σχεδιασμού” που της καταλογίζει η αντιπολίτευση και έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η κυβέρνηση έλεγε ότι τα χρήματα θα έχουν έλθει από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ η δόση ακόμη εκκρεμεί με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία. Το Σαββατοκύριακο πάντως υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Βαγγέλη Βενιζέλο με αντικείμενο πάντα τις εξελίξεις και τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς.

Μετά το Eurogroup όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα αποτιμηθεί η κατάσταση και θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης παίρνει σειρά στον κυβερνητικό προγραμματισμό ο ανασχηματισμός προκειμένου να αποκτήσει πνοή η κυβέρνηση που εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης και αρρυθμίας. Σε περίπτωση που επικρατήσει το αρνητικό σενάρια -λίγες οι πιθανότητες- τότε η κυβέρνηση λέει ότι έχει μεν εναλλακτικό σχεδιασμό αλλά φυσικά τον κρατά μυστικό…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook