Μικρά και μεγάλα «δωράκια» για λίγους αλλά και νέα φορολογικά βάρη για τους περισσότερους «κρύβει» το πακέτο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα που παραδίδεται στα κόμματα σήμερα ενόψει του συμβουλίου των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στα μέσα της εβδομάδος.

Από τη μια οι επιβαρύνσεις αυξάνουν από το 2013 καθώς καταργούνται το γενικό αφορολόγητο αλλά και τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων ( σήμερα είναι 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά) και αντικαθίστανται από εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις ( επιδόματα).

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειώνονται κατά 20% τα τεκμήρια για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και δραστική μείωση φόρων στα μερίσματα των μετόχων ώστε να φορολογούνται αυτοτελώς με μόλις 10%.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Νέα φορολογική κλίμακα

Αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών. Ωστόσο τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με μόλις τρεις συντελεστές, δηλαδή
– με 21% τα εισοδήματα από 1 μέχρι 25.000 ευρώ,
– με 36% τα εισοδήματα από 25.001 έως και 47.000 ευρώ,
– με 45% το μέρος των εισοδημάτων που ξεπερνά τις 47.000 ευρώ ετησίως.
Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με δύο συντελεστές: 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα άνω του ορίου των 50.000 ευρώ. Με την ίδια κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν τα κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, καθώς και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές, και οι κοινοπραξίες.

Φόρος μερισμάτων 10%

Ειδικά για τους μετόχους όμως σχεδιάζεται θεαματική μείωση στη φορολογία στα μερίσματα, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα τον συντελεστή φορολόγησης για… επενδύσεις.
Αν υιοθετηθεί το μέτρο, προκύπτει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 10% από το 25% που είναι σήμερα και διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην ανώνυμη εταιρεία. Σε επίπεδο φυσικού προσώπου τα μερίσματα αθροίζονται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του υπόχρεου και εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα. Αντίθετα στα αδιανέμητα κέρδη που επανεπενδύονται, ο φόρος αυξάνει από 20% στο 26%. Έτσι μειώνεται στο 33,4% (από 40% που είχε αυξηθεί επί ΠΑΣΟΚ) η επιβάρυνση των ανώνυμων εταιρειών αλλά η κυβέρνηση δίνει «σήμα» στις επιχειρήσεις να μοιράζουν τα κέρδη τους αντί να τα επενδύουν.

Μείωση τεκμηρίων

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση και στα υπερβολικά τεκμήρια που είχαν θεσμοθετηθεί πρόσφατα, αλλά μόνο για τα Ι.Χ που θα μειωθούν κατά 20%.
Αντιθέτως παραμένουν υψηλά τα τεκμήρια για άλλες δαπάνες διαβίωσης όπως σπίτια, πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ.

Ενστάσεις από τα κόμματα συναντά και η διάταξη για το νέο σύστημα συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Από το νέο έτος καθιερώνεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος συγκεντρώσει αποδείξεις τουλάχιστον 25% του εισοδήματός του. Σε διαφορετική περίπτωση χάνει την έκπτωση και θα πληρώνει και πρόστιμο 10% για τις αποδείξεις που του λείπουν.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τα 29.000 ευρώ η συγκεκριμένη έκπτωση μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος ενώ εκμηδενίζεται για πάνω από 43.000 ευρώ 48.000 ευρώ.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook