Ένα αμερικανικό τάγμα Ιησουιτών συναίνεσε να καταβάλλει 166 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 117 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση περίπου 500 θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Η πλειοψηφία των θυμάτων ανήκει σε κοινότητες Αμερικανών ιθαγενών, ενώ τα περιστατικά σημειώθηκαν σε μια χρονική περίοδο τουλάχιστον 50 ετών.

Οι δικηγόροι του τάγματος, υποστηρίζουν ότι η αποζημίωση αυτή αποτελεί την υψηλότερη που έχει δοθεί ποτέ από θρησκευτική οργάνωση στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από τα κακοποιημένα θύματα, άνηκαν στην πολιτεία Oregon, όπου μια πτέρυγα του τάγματος των Ιησουιτών, είχε την αποστολή να ιδρύσει σχολεία σε καταυλισμούς Ινδιάνων από το 1940 μέχρι το 1990.

Με αυτήν την απόφαση αναγνωρίζεται το γεγονός ότι οι Ιησουίτες πρόδωσαν την εμπιστοσύνη εκατοντάδων μικρών παιδιών τα οποία αναγκάστηκαν να υποστούν φοβερές θηριωδίες από τους ιερείς.” δήλωσε ο Blaine Tamaki, δικηγόρος.

Αυτές οι θρησκευτικές προσωπικότητες έπρεπε να είναι υπεύθυνες για την προστασία των παιδιών, αλλά σε αντίθεση τα βίασαν και τα κακοποίησαν” πρόσθεσε.

Τα θύματα των ιερέων, δέχτηκαν με ευχαρίστηση την απόφαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook