Για όγδοη ημέρα συνεχίζονται οι συμμαχικές επιχειρήσεις στους ουρανούς της Λιβύης. Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Τα δύο τρίτα των αποστολών -οι 96- συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν στην επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα για τις 24 ώρες ως το Σάββατο στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.

Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.

\"\"Πανηγυρίζουν οι αντικαθεστωτικοί

Ανατροπή σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο ανατολικά της Βεγγάζης, με διαδοχικές επιτυχίες των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών. Οι επιτυχίες αυτές, μη αναμενόμενες έως και προχθές, προφανώς οφείλονται στην εξουδετέρωση θέσεων των τακτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι από τις αεροπορικές επιδρομές κυρίως των γαλλικών αεροσκαφών, τα οποία επιχειρούν εξαρχής στην περιοχή.

Οι επιτυχίες αυτές έρχονται ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση για σχηματισμό κυβέρνησης από τους αντιπάλους του Καντάφι και δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο του Λονδίνου, όπου θα συζητηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις μεταξύ των εμπλεκομένων συμμαχικών δυνάμεων και των μελών του ΝΑΤΟ.

Ήδη από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έχει αρχίσει η συζήτηση περί δρομολογούμενης διπλωματικής – πολιτικής λύσης στο θέμα της Λιβύης, μετά και την επιλογή του Μαχμούτ Τζιμπρίλ ως πολιτικής φυσιογνωμίας που θα αποτελέσει τον αντίθετο πόλο στον συνταγματάρχη Καντάφι.

\"\"Ανακατέλαβαν την πόλη Αντζνταμπίγια και Μπρέγκα οι επαναστάτες
 
Στην κατάληψη της πόλεων Αντζνταμπίγια και Μπρέγκα προχώρησαν οι αντικαθεστωτικοί στην Ανατολική Λιβύη, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
 
Οι θέσεις άμυνας των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων, στην ανατολική είσοδο της Αντζνταμπίγια, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης. Η Αντζνταμπίγια αλλά και η Μπρέγκα, πόλεις με πληθώρα διυλιστηρίων και πετρελαιοπηγών, αποτελούν, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, στρατηγικής σημασίας περιοχές.
 
Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην Ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους από την Αντζνταμπίγια.

Τα αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων έπληξαν τη Παρασκευή άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι, προκειμένου να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζνταμπίγια, σύμφωνα με την κρατική λιβυκή τηλεόραση. Το al Jazeera ανέφερε ότι οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.
 
Οι συγκρούσεις στην περιοχή της Αντζνταμπίγια έχουν προκαλέσει μεγάλες μετακινήσεις του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη.
 
\"\"«Μπαράζ» επιθέσεων κατά των δυνάμεων του Καντάφι

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τουλάχιστον 150 πλήγματα με αεροσκάφη και πυραύλους από τις συμμαχικές δυνάμεις έχουν υποστεί τα στρατεύματα του Καντάφι, ενώ έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του Ο.Η.Ε..

Επίσης, όπως δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ.

Παρίσι και Λονδίνο ετοιμάζουν πολιτική λύση

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη.

\"\"

Κατά την προετοιμασία της συνόδου, που προβλέπεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Λονδίνο η ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλοβρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..


zougla

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook