Ανοικτή επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, προς τους πολίτες του Ηρακλείου σχετικά με τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Η επιστολή αναλυτικά:

\’\’Αγαπητοί συμπολίτες,

Για άλλη μία φορά οι φαρμακοποιοί ξεκινούν κινητοποιήσεις κάτω από το βάρος των σκληρών και δυσβάστακτων μέτρων που εφαρμόζει η πολιτεία εις βάρος μας, αλλά και εις βάρος όλων των ασφαλισμένων.

Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου είχαν, έχουν, και επιθυμούν και στο μέλλον να έχουν, μία ειλικρινή σχέση μαζί σας, βασισμένη στον μεταξύ μας αλληλοσεβασμό. Γνωρίζουμε καλά ότι θα ταλαιπωρηθείτε, θα αναγκαστείτε να πληρώσετε από την τσέπη σας, χρήματα τα οποία θα πάρετε πίσω ένα με δύο μήνες αργότερα, θα μπείτε σε ουρές, δεν θα βρίσκετε το φάρμακό σας!

Όμως αγαπητοί συμπολίτες ο φαρμακοποιός αγωνιζόταν, αγωνίζεται, θα συνεχίσει και στο μέλλον να αγωνίζεται, όχι μόνο για τη δική του επιβίωση αλλά και για το δικό σας δικαίωμα να έχετε πρόσβαση στο αγαθό που λέγετε φάρμακο και στη δυνατότητα να το προμηθεύεστε.

Τα τελευταία δύο χρόνια η πολιτεία έχει στοχοποιήσει το φαρμακείο θέλοντας προφανώς το φάρμακο να διατίθεται πλέον από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες.

Δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ του φαρμακοποιού και όλων εσάς, γνωρίζουν ότι θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος εάν αποφασίσουν εν μία νυκτί να κλείσουν τα φαρμακεία ή να δώσουν τα φάρμακα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Για το λόγο αυτό επέλεξαν αφενός να εξουθενώσουν οικονομικά τα φαρμακεία με υπερβολική και άδικη φορολόγηση, (σήμερα τα φαρμακεία πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ, για εισοδήματα που ακόμα δεν έχουν εισπράξει από το Δημόσιο, και τα χρέη αυτά ξεκινούν από το 2010) και αφετέρου με τη βοήθεια των φιλικών προς αυτούς, μέσων επικοινωνίας, να συκοφαντούν καθημερινά το φαρμακοποιό λέγοντας ότι κερδίζει τεράστια ποσά, ότι είναι απατεώνας και κλέβει το ελληνικό δημόσιο και τον έλληνα ασφαλισμένο, ότι δουλεύει πολύ λίγες ώρες και άλλα πολλά.

Όμως δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ποτέ, κανείς από τους εκπροσώπους του υπουργείου υγείας δεν συμμετείχε σε ένα ειλικρινή δημόσιο διάλογο, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, έναν διάλογο που θα έβαζε ως πρώτο ζητούμενο την φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι, επιστήμονες και επαγγελματίες, που κατέχουν άριστα το φάρμακο και τα προβλήματα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αντί για αυτό προτιμούν να συνομιλούν αποκλειστικά με τους φαρμακοβιομηχάνους, με διάφορους επιχειρηματίες που θέλουν να κερδοσκοπήσουν από το φάρμακο, και βέβαια τώρα τελευταία το Υπουργείο συνομιλά, ή πιο σωστά υπακούει τις εντολές της Τρόικας και υπογράφει ταπεινωτικά μνημόνια. Το υπουργείο Υγείας έχει πλέον γίνει επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Θέλουμε να τους θυμίσουμε σε λίγες μόνο γραμμές, το πόσες φορές ο φαρμακοποιός για αρκετούς μήνες έχει αναλάβει να καλύπτει από την τσέπη του, την πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Θέλουμε να τους θυμίσουμε πόσες φορές οι φαρμακοποιοί έχουν καταθέσει προτάσεις για την εξυγίανση της φαρμακευτικής περίθαλψης και θέλουμε να μας απαντήσουν πόσες φορές μας έλαβαν υπόψιν τους.

Θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι σύμβουλός του εκάστοτε Υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και ζητάμε να μας απαντήσουν πότε χρησιμοποίησαν ως σύμβουλο τους, φαρμακοποιό.

Χρησιμοποιούν μηχανικούς, δικηγόρους, πολιτευτές ως συμβούλους τους, όχι όμως τον αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης που είναι ο φαρμακοποιός.

Αγαπητοί συμπολίτες, δυστυχώς με την τελευταία απόφαση της πολιτείας να επιβάλει αναδρομική κράτηση 5% επί των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία για τις δικές σας συνταγές, για τα φάρμακα που σας χορηγήσαμε από την αρχή του 2012, μπαίνει οριστικά λουκέτο και χρεοκοπούν πολλά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Η φαρμακευτική σας περίθαλψη, όχι απλά υποβαθμίζεται, αλλά πλέον η πρόσβαση στο φάρμακο γίνεται όλο και πιο δύσκολη για μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.

Επίσης η αύξηση της χρηματικής συμμετοχής από τους ασφαλισμένους για την προμήθεια φαρμάκων, νομοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας, πάρα τις διαμαρτυρίες μας.

Ασθενείς που μέχρι σήμερα έπαιρναν τα φάρμακα τους δωρεάν, αναγκάζονται πλέον από το Υπουργείο Υγείας, να πληρώνουν μέχρι και το 50% της αξίας τους.

Πολλά φάρμακα επίσης με πρόσφατο παράδειγμα φάρμακα για τη χοληστερίνη, σταματά να τα δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν στο 100% της αξίας τους.

Θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν μάθει να αγωνίζονται. Θα το κάνουν και τώρα.

Ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την κινητοποίησή μας, να κατανοήσουν ότι αυτή η κινητοποίηση τους αφορά άμεσα, και ότι αν δεν στεφθεί με επιτυχία, ο πρώτος χαμένος δεν θα είναι οι φαρμακοποιοί, αλλά ο κάθε ένας συμπολίτης μας, που πολύ σύντομα θα αντιληφθεί την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, και τον αποκλεισμό του, από το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ΦΑΡΜΑΚΟ.\’\’

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook