Το έθιμο του μαστιγώματος ανάμεσα σε πιστούς μουσουλμάνους κρατά πολλούς αιώνες. Αφορά σε τιμητικές τελετές για τον θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Χουσεΐν ιμπν Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ, τρίτου ιμάμη των Σιιτών (η ημέρα του επίσημου εορτασμού) ονομάζεται Ashura και οι εορτασμοί γίνονται κατά τον ισλαμικό μήνα Muharram.

Κατά τις τελετές που οργανώνονται οπουδήποτε λατρεύεται ο Μωάμεθ, δάπεδα τζαμιών και δρόμοι βάφονται κόκκινοι από το αίμα των πιστών, όταν λαμβάνει χώρα το έθιμο του μαστιγώματος.

Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, ο Λίβανος και το Μπαχρέιν, η ημέρα της Ashura θεωρείται εθνική εορτή. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ενδεικτικά:

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Άντρες μεγαλύτερης αλλά και νεαρής ηλικίας αυτομαστιγώνονται στο στήθος και την πλάτη, με σκοπό να νιώσουν έστω και λίγο από το πόνο που αισθάνθηκε ο εγγονός του Προφήτη τους, κάτι, που θεωρούν ότι τους κάνει πιο ανθεκτικούς και υπομονετικούς ανθρώπους.

Βασικό κομμάτι των τελετών είναι και το περπάτημα σε αναμμένα κάρβουνα ενώ οι πιστοί κουβαλούν την Τάζια, ομοίωμα του φερέτρου του Χουσεΐν.

Ο ιμάμης Χουσεΐν θανατώθηκε τον έβδομο αιώνα, στη μάχη της Καρμπάλα –στο σημερινό Ιράκ- με την ομώνυμη πόλη να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τόπους μουσουλμανικής λατρείας μαζί με τη Μέκκα.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook