Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αύξηση καταγράφεται στις απόπειρες αυτοκτονίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, άτομα που βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα σε μεγάλα ειδησεογραφικά portals και blogs. Όπως δηλώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι εν λόγω υποθέσεις αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των περιστατικών που αντιμετώπισε από την αρχή του έτους η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ενδεικτικά, στις 21 Σεπτεμβρίου η Δίωξη απέτρεψε την αυτοκτονία 32χρονου, ο οποίος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει μέσω e-mail σε τηλεοπτικό σταθμό. Στο μήνυμά του δήλωσε ότι ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Ψυχικές διαταραχές

Όπως πάντως τονίζουν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι με άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανήλικης, η οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα youtube βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η ίδια έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών. Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν μέσω του FBI και το κορίτσι διακομίστηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο. Οι ψυχολόγοι που της πρόσφεραν ψυχολογική υποστήριξη απέδωσαν την απόπειρα αυτοκτονίας σε αυτοκαταστροφικές τάσεις που εμφάνιζε η ανήλικη. Σε μια άλλη περίπτωση, ηλικιωμένος στο Περιστέρι ανέβασε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Διεγνώσθη ως ψυχικά ασθενής και οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο.

Στο Facebook

Ήταν το πρωινό της 27ης Ιανουαρίου, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι άτομο με κωδικό «Eternity Eclipse» ανάρτησε στο Facebook μήνυμα, με το οποίο ανακοίνωνε την απόφασή του να αυτοκτονήσει. Εντοπίστηκε ύστερα από έρευνα στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση έχοντας κόψει τις φλέβες του στο αριστερό χέρι και έχοντας πιει μεγάλη ποσότητα χλωρίνης. Διακομίστηκε στην εντατική του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, όπου νοσηλεύτηκε για 18 ημέρες.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι την 21η Νοεμβρίου, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει χειριστεί 229 παρόμοιες υποθέσεις. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν το φθινόπωρο (συνολικά 60 τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) και τα λιγότερα τους μήνες Μάρτιο και Μάιο (συνολικά 23 απόπειρες). Πέρυσι αντίστοιχα σε όλη τη διάρκεια του έτους η ίδια υπηρεσία αντιμετώπισε συνολικά 226 συμβάντα, ενώ το 2010 οι «προαναγγελίες» αυτοκτονιών στο Διαδίκτυο ήταν «μόλις» 59.

Αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. αναφέρουν ότι σε ποσοστό 40% οι «παρ’ ολίγον αυτόχειρες» είναι έφηβοι. «Πρόκειται για παιδιά που βιώνουν ερωτική απογοήτευση, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους γονείς τους κ. ο. κ.». Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση 17χρονου που αυτοτραυματίστηκε με λεπίδα στο χέρι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στη Μύκονο, με αφορμή χωρισμό του από κοπέλα που είχε γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Κοινοποίησε την απόφασή του να αυτοκτονήσει στο Facebook και εντοπίστηκε σε ορεινή περιοχή του νησιού ύστερα από έρευνα της Δίωξης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κλίμακα.

Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012 στην Ηλιούπολη με «παρ’ ολίγον» αυτόχειρα μια 16χρονη. Βρέθηκε έχοντας καταναλώσει τρία κουτιά ηρεμιστικά χάπια και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Σοκάρει, στο μεταξύ, η διαπίστωση ότι πολλές από τις απόπειρες αυτοκτονίας νεαρών αποδίδονται σε μια αρνητική εξέλιξη στο on-line παιχνίδι που συμμετέχουν. Δεκατετράχρονος στη Γλυφάδα κατανάλωσε στις 30 Ιουνίου μεγάλη ποσότητα φαρμάκων όταν… μαράθηκαν τα εικονικά λουλούδια που καλλιεργούσε στο διαδικτυακό παιχνίδι με την επωνυμία «Pharmville»!


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook