Στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στις 19.30’, έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Παπαδοπεράκη.

Αφετηρία της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί η σημαντική για τον τόπο μας πρωτοβουλία της αδερφής του εκλιπόντος ζωγράφου, της εξέχουσας γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη, να δωρήσει είκοσι έργα του στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Τα έργα αυτά, μαζί με δύο ακόμα, που δωρήθηκαν από τους αδελφούς του Γιάννη και Γιώργο, θα συνιστούν στο εξής τη Συλλογή Θωμά Παπαδοπεράκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η περιοδική έκθεση εμπλουτίζεται, επίσης, με εννέα έργα που με προθυμία δάνεισαν ιδιώτες συλλέκτες και ζωγράφοι της πόλης μας και προέρχονται από τις συλλογές των Μιχάλη Βασιλάκη, Στέλιου και Λένιας Καστρινάκη, Μανώλη Μπετεινάκη, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Γιάννη Παπαδοπεράκη, και της Εταιρείας Πλαστικά Κρήτης.

Τα επιλεγμένα έργα αποτυπώνουν το πολύμορφο ταλέντο του Θωμά Παπαδοπεράκη, με τις χαρακτηριστικές τεχνικές του, τα μαυρισμένα ζωγραφικά έργα και σχέδια.

Αναλυτικότερα, η έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Παπαδοπεράκη αναπτύσσεται και στις δύο αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στη μεγάλη αίθουσα παρουσιάζονται τα πορτρέτα και τα γυμνά της Συλλογής.

Στην μικρή αίθουσα παρουσιάζονται οι συνθέσεις και τα σχέδια, ενώ σε επιτοίχιες προθήκες αντιπροσωπευτικά «Πολλαπλά» που παραχώρησε η σύζυγος του Ελένη Παπαδοπεράκη. Στην αίθουσα αυτή έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον οπτικοακουστικής προβολής συνεντεύξεων του καλλιτέχνη και παρουσίασης των εργαλείων της καλλιτεχνικής του έκφρασης, όπως το καβαλέτο, η παλέτα, τα πινέλα, και η καρέκλα του.

Η εργοβιογραφική πορεία του καλλιτέχνη στην περιοδική έκθεση του Ι.Μ.Κ, που επιμελήθηκαν η Αγγελική Μπαλτατζή και η Δέσποινα Περτσελάκη, συμπληρώνεται με μια εισαγωγική οθόνη αφής με υλικό από τα αρχεία της οικογένειας Παπαδοπεράκη, και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Γεννημένος στα Σπήλια Ηρακλείου το 1943, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης έρχεται σε επαφή με την βυζαντινή εικονογράφηση της Κρητικής Σχολής από την παιδική ηλικία. Τελειώνει με διάκριση τις σπουδές δυο Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, στην Αθήνα (Α.Σ.Κ.Τ.) και το Παρίσι (Beaux-Arts), έχοντας παράλληλα μαθητεύσει σε εργαστήρια Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Κεραμικής και Σκηνογραφίας.

Στη διάρκεια της οκταετούς διαμονής του στο Παρίσι (1969-1977) βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Γιάννη Τσαρούχη και γνωρίζει μεταξύ άλλων ισχυρές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, όπως την Iris Clert, τη Lila de Nobile, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον César, τον Cilli, τον Tériade (Στρατή Ελευθεριάδη) κ.ά.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη συλλογή του Élie de Rothschild στο Παρίσι.

Ο ζωγράφος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Νίκαια της Γαλλίας. Η έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης γίνεται με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Δυο φορές βραβευμένος για τη ζωγραφική του (Βραβείο Καζαντζάκη, Ηράκλειο, 1988 και Βραβείο Κοινού ArtJonction, Κάννες, 1995), έχοντας 12 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του στην Ελλάδα και Γαλλία και πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης συνέγραφε επίσης άρθρα και μελέτες για την τέχνη.

Την έκθεση θα συνοδεύει έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών σε επιμέλεια Κλαίρης Μιτσοτάκη και Δανάης Χατζήδου. Στο βιβλίο αυτό («Θωμάς Παπαδοπεράκης. Η Συλλογή του στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης») ο αναγνώστης θα βρει εκτός από τις εικόνες των πινάκων της Συλλογής, μια αποτίμηση του έργου και της πνευματικής φυσιογνωμίας του ζωγράφου από τον κριτικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο, ένα γράμμα της αδελφής προς τον αδελφό και, συγκεντρωμένα κατά χρονολογική σειρά, σημειώσεις και κείμενα του Θωμά Παπαδοπεράκη γραμμένα από το 1995 έως το 2001.

Τέλος, κάποιες από τις κριτικές που πρωτοδημοσιεύτηκαν με αφορμή εκθέσεις του ζωγράφου, καθώς και το πλήρες βιογραφικό του φροντισμένο από τη σύζυγό του Ελένη Παπαδοπεράκη. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ι.Μ.Κ.

«Πολλαπλά» του Θωμά Παπαδοπεράκη διατίθενται από το www.artextenso.com

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook