Την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Τέλος, ο επίτροπος εκτίμησε ότι σήμερα το Eurogroup μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας  προσερχόμενος στη συνεδρίαση σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα και σημείωσε: \”Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλήξουν σε ωφέλιμη λύση\”.

«Είμαι σίγουρος ότι δε θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας.

«Έχουμε διάθεση να βρούμε λύση και αυτό είναι το βασικό. Η προετοιμασία ήταν η καλύτερη δυνατή μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του στο «κούρεμα», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Τέλος για το ΔΝΤ επισήμανε ότι «δεν έχουμε διαφορετικές γνώμες και περπατούμε μαζί».

«Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη λύση» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης. Η Ελλάδα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών  Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της. Κάνει σοβαρές προσπάθειες. Πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Ελπίζω σήμερα να αποφασιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν μιλάμε μόνο για τις ευθύνες Ευρωπαίων αλλά και του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία συμφωνία που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο Iσπανός υπουργός Οικονομικών Λουις Ντε Γκίντος είπε: είμαστε κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νούναν αναφέρθηκε στην κοινή θέση που υπάρχει πλέον μεταξύ των χωρών του ευρώ για λύση σήμερα, τονίζοντας πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια δέσμη συνδυασμένων λύσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε το χρέος να καταστεί παράλληλα βιώσιμο.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριοΑνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα Δευτέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντ.

«Ελπίζω να με δικαιολογήσετε γιατί είχα μία τηλεφωνική συνομιλία με την Μέρκελ  πριν από την αποφασιστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα,» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας το λόγο της καθυστέρησης του σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

Άγριο παζάρι μέχρι το τέλος

Τίποτα πάντως μέχρι στιγμής δεν εξασφαλίζει στην ελληνική πλευρά πως θα δοθεί σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσεως \”μαμούθ\” των σχεδόν 45 δισ. ευρώ, αλλά ενδεχομένως το ελληνικό \”δράμα\” να παραταθεί έως και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονταν όλο το σαββατοκύριακο σε ανοιχτή γραμμή. Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου φάνηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι  διατεθειμένοι να κάνουν δεκτές σημαντικές παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, που θα μειώσουν σημαντικά το δανεικό βάρος της χώρας. Στις προτάσεις τους αυτές όμως, είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, αν και βάζει «νερό στο κρασί του» ως προς το κριτήριο της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους, επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι απαιτείται και ένα πρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα στα οποία φαίνεται καταρχήν να συναινούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εν μέρει ή εν όλω, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 ή και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν ευρωπαϊκές πηγές, οι 17 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

·  Μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού έως και 90 μονάδες βάσης (0,9%).

·  Άτοκη περίοδο χάριτος για τουλάχιστον 4 ή έως και 10 χρόνια στην αποπληρωμή τόκων (ή και χρεολυσίων ακόμα).

·  Παραίτηση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το σύνολο ή μέρος τουλάχιστον των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, που θα αποδοθούν στη χώρα μας.

·  Έγκριση σχεδίου για μαζική επαναγορά ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε έως και 70% χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, με δάνειο που θα δώσει το EFSF.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook