Οι ισπανικές τράπεζες θα λάβουν μια πρώτη οικονομική ενίσχυση ύψους 37 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, ένα ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα εθνικοποιημένα τραπεζικά ιδρύματα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

«Η εισροή των κεφαλαίων στις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες θα ανέλθει σε 37 δισ. ευρώ», είπε ο Ντε Γκίντος κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η διάθεση του ποσού αυτού αφορά κατά κύριο λόγο την Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, η διάσωση της οποίας από το κράτος με 20 και πλέον δισ. ευρώ επιτάχυνε τη λήψη της απόφασης από την Eυρωζώνη να υπάρξει και δική της συμβολή στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Η ανακοίνωση της χαρακτηριζόμενης ως ιστορικής αυτής διάσωσης, τον περασμένο Μάιο, προηγήθηκε της ανακοίνωσης περί δημιουργίας από την Ευρωζώνη μιας γραμμής πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ για το σύνολο του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος πάντως σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση τελικά αναμένεται να χρειαστεί περί τα 40 δισ. ευρώ.

Η Ευρωζώνη υπολογίζει ότι θα προχωρήσει στην διάθεση της βοήθειας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα διαμέσου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) «στις αρχές Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook