Δεν τα βρήκαν τελικά ο υπουργός Υγείας και οι φαρμακοποιοί στη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Οι φαρμακοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν από τις δεσμεύσεις του υπουργού και αποφάσισαν να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα Τρίτη τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς που ξεκίνησε στις 7 το βράδυ και κράτησε έως τις 9, δεσμεύτηκε μόνο για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρέη του μηνός Αυγούστου (υπόλοιπο 65%) ενώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο για το θέμα του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) 5% από τις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Υγείας δεν έκανε πίσω.

Ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα που οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα αλλά και να κάνουν τη 48ωρη απεργία.

Εξαιτίας της άρσης της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς θα πρέπει να αγοράζουν τα φάρμακά τους με δικά τους χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν τα ποσά από τον Οργανισμό.

Οι φαρμακοποιοί που βγήκαν δυσαρεστημένοι από τη συνάντηση επεσήμαναν ότι ουσιαστικά δε λύθηκε κανένα από τα προβλήματά τους αφού είναι σε εκκρεμότητα
μεταξύ άλλων οι παλαιές οφειλές.

Το πρόβλημα ενισχύεται για τους ασφαλισμένους εξαιτίας και των δεκάδων ελλείψεων φαρμάκων που υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων.

Το πρωί στις 11 οι φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ ενώ αντίστοιχη κινητοποιήση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 1/12/2012 θα γίνει Γενική Συνέλευση του κλάδου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τις εξελίξεις.


iatropedia