Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012 εορτάζεται η Επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η  επίσημη δοξολογία θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, και μετά το τέλος της δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Για το σκοπό αυτό όπως αναφέρει η Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρακαλούνται αντιπροσωπείες των Παραδοσιακών Συλλόγων, των  Προσκόπων και Σχολείων, όπως συμμετέχουν στην πομπή. Οι αντιπροσωπείες θα πρέπει να βρίσκονται έξω από τη Μητροπολιτικό Ναό στις 10:30 π.μ. το αργότερο (πληροφορίες: 28213-40160 / 40115).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει

Από την 8η πρωινή ώρα της 30ης Νοεμβρίου 2012 μέχρι τη δύση του ηλίου της

1ης Δεκεμβρίου 2012 ορίζεται

1.Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών, των Τραπεζών ως και των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι των Χανίων.

2.Φωταγώγηση της πόλης των Χανίων, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων, όπως επίσης και των Δημοσίων και των Δημοτικών καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών και των Τραπεζών τις εσπερινές ώρες της 30ης Νοεμβρίου και της 1ης Δεκεμβρίου 2012.

3.Πανηγυρικός διάκοσμος των οδών και πλατειών της πόλης των Χανίων και του Φρουρίου Φιρκά, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων.

Β. ΕΙΔΙΚΑ

•ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  30  Νοεμβρίου 2012

09.00  Ομιλίες και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις αναφερόμενες στο ιστορικό γεγονός, στα σχολεία κάθε βαθμίδας της πόλης των Χανίων με τη φροντίδα των Δ/ντών τους.

11:30  Στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (στην πλατεία Ελευθερίας)

           -από μαθητές και σπουδαστές της πόλης των Χανίων, παρουσία εκπροσώπων των     

           -τοπικών αρχών. Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα   

           -ανακρουστεί, από τη μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο  

           -Εθνικός Ύμνος.

•ΣΑΒΒΑΤΟ 1η Δεκεμβρίου 201207.00  Όρθρος, Θεία Λειτουργία.

11.00  Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30  Τελετή έπαρσης τη σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Μανόλη Σκουλάκη, και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης – Παρουσίαση νέων εκθεμάτων.

19.30  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χαλέπα Χανίων)

Εκδήλωση για την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

(Ιδιαίτερες προσκλήσεις θα σταλούν από το Ίδρυμα, που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης).

Τα της Δοξολογίας παρακαλείται να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Τα της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στον εορτασμό και τα της απόδοσης τιμών παρακαλείται να αναλάβει η V Μεραρχία Κρητών.

Ο Δήμος Χανίων παρακαλείται να μεριμνήσει για το σημαιοστολισμό της πόλης των Χανίων, τη διευθέτηση των χώρων του Φρουρίου Φιρκά και του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου και για την εγκατάσταση μεγαφωνικής συσκευής στην πλατεία του Διοικητηρίου Χανίων και στο Φρούριο Φιρκά.

Για την τάξη μέσα και έξω από το Μητροπολιτικό Ναό Χανίων, παρακαλείται να μεριμνήσει η Αστυνομική Δ/νση Χανίων.

Το Λιμεναρχείο Χανίων παρακαλείται να μεριμνήσει για τα μέτρα τάξης στο Φρούριο Φιρκά.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής παρακαλείται να μεριμνήσει για την έγκαιρη παράταξη των αντιπροσωπειών των σχολείων κατά την τελετή της στέψης του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου και για τo σχηματισμό της πομπής από τη Μητρόπολη μέχρι το Φρούριο Φιρκά με τη συμμετοχή μαθητών, νέων και νεανίδων με τοπικές ενδυμασίες, Προσκόπων και Οδηγών, μετά από συνεννόηση με τους τελετάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το συντονισμό των εκδηλώσεων θα έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης της Π. Ε. Χανίων, κ. Σήφης Μαρκάκης, και η υπάλληλος της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π. Ε. Χανίων με αρμοδιότητες σε θέματα Τύπου &  Δημ. Σχέσεων, κ. Ρούλα Οικονομάκη.

Υπεύθυνος των πολιτικών τμημάτων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ορίζεται ο Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής.

Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να ενημερώσουν τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Τελετάρχες ορίζουμε :

-Για την 30η Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας (ανδριάντας Ελ. Βενιζέλου), τον υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Μιχάλη Καζαλάκη.

-Για την 1η Δεκεμβρίου στο Ναό και στο χώρο του Φρουρίου Φιρκά, τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Χρήστο Θωμάκη και Μιχάλη Καζαλάκη.