Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε νέα φάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ δεν καταφέρουν αν αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές επιλύνοντας τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, προειδοποίησε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ απευθύνει την πιο δραματική του έκκληση για δράση από τα τέλη του 2008, όταν η παγκόσμια οικονομία ερχόταν αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη κρίση χρέους.

Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την απειλή του αποκαλούμενου «δημοσιονομικού γκρεμού».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον και ξεπεραστεί ο κίνδυνος, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα «τρέξει» με ρυθμό 2% την επόμενη χρονιά, έναντι 2,6% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του σε συρρίκνωση 0,4% φέτος και 0,1% το 2013, ενώ βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 1,3%.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook