«Η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος ΤΕΙ της Ιεράπετρας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υπόθεση της τοπικής κοινωνίας», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελο Καπετανάκη και τους βουλευτές του νομού Λασιθίου, ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και επισημαίνει τον αναπτυξιακό ρόλο του τμήματος Εμπορίας και διαφήμισης που λειτουργεί στην πόλη της Ιεράπετρας.
Νωρίτερα ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιάννη Κοπανάκη στο γραφείο του.

Το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου:

\’\’Όπως πληροφορούμαστε από τον Τύπο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη συγκρότηση του σχεδίου «Αθηνά» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό διαβάζουμε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχεδιασμούς απομάκρυνσης των Τμημάτων ΤΕΙ του Λασιθίου από τις πόλεις του νομού.

Καταρχήν θέλουμε να επισημάνουμε ότι μας προκαλεί έντονη απορία και προβληματισμό το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ως Τοπική Αρχή για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα.

Είναι αδιανόητο να σχεδιάζονται οποιεσδήποτε αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση υποστήριξης του μοναδικού Τμήματος ΤΕΙ που λειτουργεί στην πόλη και του Δήμου.

Πρόκειται για μια σχέση συνεργασίας που ξεκινά από την εποχή των διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας για την απόκτηση υποδομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα με απολύτως θετικά αποτελέσματα.

Είναι γνωστό πλέον πως το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας αποτελεί ένα επιτυχημένο Τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει συνδέσει ήδη το επιστημονικό έργο που παράγει με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, επιτελώντας σε σημαντικό βαθμό το βασικό στόχο της σύνδεσης του με την κοινωνία και την αναπτυξιακή διαδικασία.
Θυμίζω μόνο ότι μέχρι τώρα έχει εκπονήσει σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στο νομό Λασιθίου.

Ενδεικτικά αναφέρω

• το ηλεκτρονικό κέντρο εμπορίου του νομού σε συνεργασία με το επιμελητήριο Λασιθίου,

• την προβολή και ανάδειξη του αγροτουρισμού σε συνεργασία με την νομαρχία Λασιθίου

• και σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης την έρευνα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από τη χρόνια και ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων στον πρωτογενή αγροτικό τομέα με εντατικές τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ειδικά στην περιοχή της Ιεράπετρας κλπ.

Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο Ιεράπετρας έχει εκπονήσει

• το πρόγραμμα «Ενιαίο Gis Πληροφοριακό Σύστημα για το Δήμο Ιεράπετρας με Έμφαση στη Διαχείριση Υδάτινου Δυναμικού και των Αντίστοιχων Δικτύων Υποδομής»,

• ενώ προσφέρει ενεργά τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία λειτουργώντας ως άμισθος σύμβουλος του Δήμου Ιεράπετρας σε θέματα τουρισμού και ανάπτυξης

• όπως η συμμετοχή στην συμπλήρωση του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) με αποτέλεσμα τη βράβευση της Ιεράπετρας με το χρυσό βραβείο, συγκαταλέγοντάς την στους 10 κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για το 2011,

• έχει δουλέψει στο σχεδιασμό και την προώθηση σειράς ιστοσελίδων που υποστηρίζουν και αναδεικνύουν δράσεις φορέων της περιοχής

• και σε συνεργασία με το γραφείο Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ιεράπετρας συμμετέχει ενεργά και απολύτως αποτελεσματικά στην προώθηση της προβολής της περιοχής μέσα στα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα και στη νέα ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία του Δήμου.

Τα παραπάνω αποτελούν απολύτως ενδεικτικά στοιχεία της σύνδεσης του επιστημονικού έργου που παράγει το Τμήμα με την κοινωνία, γεγονός που καθιστά το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας αναπόσπαστο μέρος των Εκπαιδευτικών δομών της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω επιθυμούμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος ΤΕΙ της Ιεράπετρας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υπόθεση της τοπικής κοινωνίας και οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς άλλη κατεύθυνση, μας βρίσκει αντίθετους.\’\’

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook