«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, αλλά το 2013 είναι και ο χρόνος της \’στροφής\’, ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που θα μπούμε στον δρόμο της εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι παρών στη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Υπάρχει νέα αφετηρία, είναι η ώρα της \’αντεπίθεσης\’ για τη χώρα, εμείς εδώ θα διαμορφώσουμε τώρα με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη νέα αφετηρία» τόνισε αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με τις χτεσινές αποφάσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, ωστόσο «το κρίσιμο είναι η μεγάλη εικόνα που είναι αναμφίβολα θετική», και πως εναπόκειται τους πολίτες να αξιοποιηθεί αυτό το πλαίσιο και να οργανωθούν οι εσωτερικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης.

Επιπλέον, είπε ότι πρέπει σήμερα να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία πως οι θυσίες της πιάνουν τόπο και πως το ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ με αυτοπεποίθηση, με συνείδηση των δυσκολιών και ξέρει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά, όταν το περιπαίζουν και το απαξιώνουν οι εργολάβοι της αποδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος και το κόμμα της δραχμής».

Απαριθμώντας τα μηνύματα που προκύπτουν από τις χτεσινές αποφάσεις, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και αναφέρθηκε σε «κόμμα της δραχμής» που «έχει βγει στη σκηνή τον τελευταίο καιρό με απροκάλυπτο τρόπο».

Επίσης, είπε πως η Ευρωζώνη έδειξε ότι μπορεί να αντιδρά. Χαρακτήρισε θετικό ότι έχουμε «επιτέλους την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου», ότι επιβεβαιώθηκε ρητά το κεκτημένο του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012, ότι υιοθετήθηκαν οι τρόποι που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει για την επικαιροποίηση του χρέους και υπήρξε δέσμευση για αυξημένους πόρους για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει να προσέξουμε να μη θιγεί η ανακεφαλαιοποίηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ομολογιούχοι» και πως τώρα πρέπει να τεθεί ξανά το ζήτημά τους. Τόνισε δε ότι ο δεσμευμένος λογαριασμός που τηρείται στην ΤτΕ δεν έθιξε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, «αλλά βεβαίως η εποπτεία έξωθεν είναι πολύ αυστηρή και τα ορόσημα της εκταμίευσης εξίσου ασφυκτικά».

Αναφερθείς στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποδεικνύεται πόσο λάθος κάνουν όσοι υποστηρίζουν ότι μπορείς να εκβιάζεις τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς -όπως ανέφερε- αυτές μπορεί να χάσουν, αλλά «εσύ θα καταστραφείς». Είπε ακόμη ότι φαίνεται τώρα πόσο δύσκολες ήταν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, καθώς και η σημασία της προσπάθειας που έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, με αφορμή τις εξελίξεις για την Κύπρο έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση της υπεύθυνης αριστεράς» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -είπε- παίρνει την ευθύνη για υπογραφή μνημονίου, καθώς δεν βρήκε δάνεια από Ρωσία και Κίνα. «Αναφέρομαι στο παράδειγμα της υπεύθυνης Αριστεράς αυτής, γιατί πριν λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν τσιγκουνεύτηκε σε εγκώμια για τη στάση του» προσέθεσε.

Τέλος, είπε ότι στην υπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους, ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν καταλυτικός.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση και ότι «ο καθένας καλείται να κάνει μια πιο ψύχραιμη και ποιο δίκαιη αξιολόγηση», αναφέροντας παράλληλα ότι «παρακολουθούμε με χαρά την καμπύλη στη στάση άλλων κομμάτων». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ «είμαστε εταίροι μιας κυβέρνησης με μακρά προοπτική», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «μερικά πράγματα όμως δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε».

«Αν δεν είχε διαμορφωθεί ένα ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο στο πρώτο μνημόνιο, μερικές δυνάμεις δεν θα είχαν απελευθερωθεί τώρα ανεξέλεγκτες» είπε και αναφέρθηκε εν συνεχεία στη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία -υπενθύμισε- αρχικά ήταν και αυτή κατά του μνημονίου, στη συνέχεια μιλούσε για «απαγκίστρωση» και εν συνεχεία δεν υπερψήφισε τα νέα μέτρα.

Από την άλλη, μίλησε για «μίζερη» αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας «στενοχωρήθηκε πολύ γιατί πήγε καλά η χώρα και εξέφρασε την απογοήτευσή του στη σημερινή του δήλωση». Και συμπλήρωσε: «Αλλά αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα τον Ιούνιο τι θα έκανε;».

Οι όροι για την εθνική ανάκαμψη

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τώρα το κρίσιμο είναι «να δούμε τους όρους της εθνικής ανάκαμψης».

Συγκεκριμένα, τόνισε την αναγκαιότητα κυβέρνησης σταθερότητας με ορίζοντα και προοπτική, με «καθαρή λειτουργία» και «πλήρη συνεννόηση». «Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά φαινόμενα τύπου \’ιθαγένειας\’» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι στο φορολογικό η συζήτηση πρέπει να γίνει εις βάθος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως εξωτερικής πολιτικής, δικαιοσύνης, εκλογικού συστήματος, αναθεώρησης Συντάγματος και της αντιμετώπισης του «οξύτατου φαινομένου ρατσιστικής, ξενοφοβικής βίας». Σε αυτό το σημείο χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «αντισυνταγματικό, ναζιστικό και προκλητικό» κόμμα.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων, να υπάρξει κουλτούρα κυβέρνησης συνεργασίας και, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ να καταστεί ισότιμος εταίρος.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το Κίνημα θα ανέβει ξανά με τη χώρα και είναι πάντα εγγυητής της σταθερότητας. Είπε ότι «πέντε δημοσιογράφοι κακής ποιότητας έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατεδάφιση της αυτοπεποίθησης του ΠΑΣΟΚ», έκανε λόγο για \’εκδοτίσκους\’, τόνισε ότι η πολιτική θα υπερισχύσει της παραπολιτικής και ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να την τροφοδοτούν.

Όσον αφορά στο συντακτικού χαρακτήρα Συνέδριο που «θα είναι το πρώτο μιας νέας εποχής», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην τελική ευθεία του, το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρή θέση για τη φυσιογνωμία της χώρας και της παράταξης. Προανήγγειλε δε για το Σάββατο την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

«Προχωράμε σε ένα ΠΑΣΟΚ εκφραστή των προοδευτικών, δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, εκφραστή της ανάγκης μεταρρύθμισης της χώρας», είπε και μίλησε για ένα ανοικτό, συλλογικό, δημοκρατικό και αποπροσωποποιημένο κόμμα. «Ανοικτό όχι μόνο στη στρατηγική συνεργασία, αλλά και τη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ» είπε, τονίζοντας ότι γι\’ αυτό «είμαστε έτοιμοι για συμμετοχή σε κάθε φόρουμ διαλόγου».

Η πρόσκληση, χωρίς αποκλεισμούς, αφορά στους πάντες που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξης, που «δεν θέλουν να αποφύγουν τη δημόσια έκθεσή τους ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειάζεται σχέση ειλικρίνειας, πολιτικής αξιοπρέπειας, εντιμότητας και καθαρότητας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook