«Χθες έκλεισε οριστικά μια σκοτεινή περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς, και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε πριν από λίγο στον ελληνικό λαό.

Για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας μας, τόνισε ότι «επιβραβεύονται οι θυσίες του λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη. Άνοιξε ο δρόμος για την άμεση μείωση του χρέους μας».

«Για πρώτη φορά μόνο το 120% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, ενώ γύρω στα 7 δισ. ευρώ θα πάνε άμεσα στην οικονομία για πληρωμές και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν τα περισσότερα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα θα είναι από τα χαμηλότερα και αυτό θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες. Τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες θα επιστρέψουν στη Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της. Το πιο σημαντικό είναι ότι το συνολικό χρέος μας μειώνεται και 20% επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη. Ανοίγει ο δρόμος για αναγέννηση της χώρας μας».

«Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε απλά και εύκολα. Είναι αποτελέσματα διαπραγματεύσεων. Αλλάξαμε την εικόνα τη Ελλάδας, μετατρέψαμε εχθρούς σε φίλους και ανοίξαμε το δρόμο για περισσότερα. Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Την διαπραγμάτευση δεν την ξεφωνίζεις με κάθε ευκαιρία και δεν την μπερδεύεις με τα κομματικά σου παιχνίδια. Πετύχαμε την επιμήκυνση,. Αποτρέψαμε τον εξωτερικό λογαριασμό, αποκαταστήσαμε με νόμο τη διαφάνεια. Δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ των τρωκτικών χωρίς διαφάνεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε όπως λίγοι περίμεναν, «αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία. Αυτός είναι ο αγώνας μας που τώρα ξεκινάει. Οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι».

Ευχαρίστησε, επίσης, όσους δούλεψαν για αυτό το στόχο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στον κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη για την πολύτιμη συμπαράστασή τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και όλους τους βουλευτές «που έδωσαν σκληρές μάχες». «Η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως στον ελληνικό λαό, ακόμα και σε εκείνους που πόνταραν στην αποτυχία μας. Όλοι έχουν να επωφεληθούν από τη χθεσινή απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Μαζί θα τα καταφέρουμε. Το αποδείξαμε στο παρελθόν. Και τώρα και στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα και στα δύσκολα θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας».